Ropá Brent sa šplhá k 70 dolárom za barel

Svetové ceny ropy v stredu pokračovali v raste a opäť prekonali doterajšie tohtoročné maximá.

07.05.2015 06:55
debata (3)

Náladu na trhu podporili najnovšie údaje o nedávnom poklese amerických zásob tejto suroviny. Cena severomorskej ropy Brent sa v stredu vyšplhala až na nové tohtoročné maximum 69,93 USD za barel.

Neskôr mierne oslabila, pred 17:00 SELČ sa barel ropy Brent obchodoval za 69,12 USD s prírastkom 2,3 percenta. Cena americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) stúpla až na 62,58 USD za barel. Neskôr v priebehu popoludnia sa barel predával za 61,89 USD, čo predstavovalo nárast o približne 2,5 percenta.

Úrad pre energetické informácie (EIA), ktorý pôsobí pri americkom ministerstve energetiky, v stredu oznámil, že zásoby ropy v USA sa minulý týždeň znížili o 3,9 milióna barelov. Je to prvý pokles od začiatku januára. Zníženie komerčných zásob ropy v USA oznámila už v utorok správa ropného inštitútu API, jej údaj o znížení zásob bol ale v porovnaní s dnešnými dátami o viac ako polovicu menší.

Cenám ropy pomáhal k rastu aj slabší dolár, ktorý znižuje cenu ropy z pohľadu držiteľov ostatných mien, čo podporuje dopyt. Naďalej pritom trvá konflikt v Jemene, ktorý je síce malým producentom ropy, leží ale na dôležitých obchodných trasách a susedí so Saudskou Arábiou, ktorá je najväčším svetovým vývozcom ropy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa