Namiesto ľudí získa akcie Telekomu strategický investor

Vláda nesplní svoj sľub o tom, že časť zo 49 percent predávaných akcií Slovak Telekomu dá aj bežným ľuďom. Ľudia sa historicky prvýkrát cez bratislavskú burzu uchádzali o 10 percent z privatizovaných akcií. Tých sa vláda rozhodla zbaviť, keďže väčšinový akcionár spoločnosti často otáľal s vyplácaním dividend. Predaj cez burzy v Bratislave a Londýne však napokon kabinet vo štvrtok na mimoriadnom rokovaní v poslednej chvíli zrušil.

09.05.2015 12:00
debata (43)

Vláda uprednostnila náhlu ponuku od strategického investora, respektíve investorov. Burzový predaj mal priniesť 750 miliónov eur a niekto ponúkol vyššiu cenu.

„Vláda dostala v ranných hodinách lepšiu a záväznú ponuku od strategických investorov. O tejto ponuke budeme okamžite rokovať,“ povedal vo štvrtok minister financií Peter Kažimír.

Ľudia, ktorí si akcie Telekomu objednali a vytvorili si za týmto účelom účty v Slovenskej sporiteľni, si môžu svoje peniaze vziať späť bez poplatkov. Objednať si museli najmenej desať akcií, za 236 eur. Po uzavretí ponúk mali podľa výslednej ceny dostať časť peňazí späť. Štát ponúkal jednu akciu za 17,70 až 23,60 eura a burzy vygenerovali cenu 17,70 eura za akciu.

Nemci podanie ponuky nepotvrdili

Kažimír odmietol, že by vláda ľudí oklamala. Podľa neho je v záujme štátu predať akcie za čo najvyššiu cenu. Kto je utajovaným záujemcom, nie je jasné. Kažimír hovoril o investorovi aj o investoroch. Predkupné právo má stále 51–percentný akcionár nemecký Deutsche Telekom, či by šiel do konzorcia, je otázne. Podľa agentúry Bloomberg je spomínaným investorom práve Deutsche Telekom. Hovorkyňa Deutsche Telekomu Sylvia Braunle túto informáciu nepotvrdila ani nevyvrátila.„Vďaka za otázky. Nebudeme to komentovať,“ skonštatovala pre denník Pravda.

V minulosti sa na Slovensko chystali aj iní hráči. O licenciu na tretieho mobilného operátora sa neúspešne uchádzali švédsky operátor Tele2 aj britský Vodafone. Napokon prišiel operátor O2, ktorého aktivity v regióne neskôr ovládol český miliardár Petr Kellner. Aktívni v regióne sú aj finanční investori, ale vláda hovorí, že ponuku dal investor strategický.

Detaily novej ponuky, ktorá je na základe slov ministra financií Petra Kažimíra výrazne lepšia, majú byť známe počas najbližších dní či týždňa.

Bežní ľudia, ale aj inštitucionálni klienti mali dva týždne na to, aby si mohli objednať akcie telekomunikačnej spoločnosti Slovak Telekom. Fyzickým osobám, ale napríklad aj menším podnikateľom, eseročkám či nadáciám so sídlom na Slovensku sa ponúkala päťpercentná zľava.

Dvetisícpäťsto ľudí zapojených do kúpy akcií na Slovensku však napokon neprišlo len o čas investovaný do vybavovania si účtu, ale aj o možnosť na akciách zarobiť. „Technicky považujeme proces predaja podielu Telekomu za úspešný. Dopyt bol 1,6–násobný, čo je jednoznačný dôkaz investorov z celého sveta. Výška ceny, ktorá bola vygenerovaná, je na úrovni 750 miliónov eur. To je suma na spodnej časti stanoveného limitu. A tu prichádza ďalší moment. Fond národného majetku a vláda dostali lepšiu ponuku od strategických investorov. Akonáhle dotiahneme všetky detaily, budeme verejnosť o detailoch informovať,“ skonštatoval Kažimír.

Rozbehnutý predaj potom zástupcovia vlády zrušili. „Týmto rozhodnutím vlády Fond národného majetku proces ukončuje. Akcie sa nebudú upisovať ani na Burze cenných papierov v Bratislave, ani na londýnskej burze,“ vzápätí skonštatoval šéf Fondu národného majetku Branislav Bačík.

O záujme Deutsche Telekomu o zvyšný podiel akcií sa špekulovalo už dlhšiu dobu. Vláda sa pri predaji svojho podielu nevedela s majoritným akcionárom na cene dohodnúť, preto ponúkla predaj akcií prostredníctvom procesu IPO, kde cenu určuje ponuka a dopyt. „S najväčšou pravdepodobnosťou je tým strategickým investorom Deutsche Telekom,“ myslí si aj analytik J&T banky Stanislav Pánis.

„Ak by Slovak Telekom kúpil Deustche Telekom, spoločnosť by nemusela byť obchodovaná na burze. Deutsche Telekomu by tak odpadli náklady spojené s otvorenou komunikáciou. Pokiaľ je spoločnosť na burze, musí napríklad pravidelne reportovať, zverejňovať rôzne údaje,“ hovorí Pánis.

Ľudia dostanú vložené peniaze späť

Výsledná cena, ktorá bola vygenerovaná v procese IPO, je podľa Kažimíra na nižšej hranici pre kapitálovú štruktúru Slovak Telekomu a dividendovú politiku spoločnosti.

„Oba faktory sú mimo vplyvu Slovenskej republiky, vlády Slovenskej republiky alebo orgánov Slovenskej republiky. Vyplývajú z akcionárskej zmluvy,“ dodal Kažimír. Dividendovú politiku označovali za obmedzujúci faktor pri investícii do akcií spoločnosti aj viacerí analytici. Pri ostatných spoločnostiach v tom istom sektore sú totiž aj spoločnosti s lepším dividendovým výnosom. Deutsche Telekom však v súvislosti s procesom IPO dal prísľub vyplácať 50 až 80 percent zo zisku.

Vyplácanie dividend bolo aj deklarovaným dôvodom, prečo sa vláda rozhodla akcie predať. Štátu bolo od roku 2002 do roku 2014 vyplatených na dividendách 658 miliónov eur. Nerozdelený zisk z minulých rokov bol na konci vlaňajška 187,6 mil. eur. Ak by sa nakoniec akcie Slovak Telekomu obchodovali cez burzu, investori mohli zarobiť na ich predaji. Podľa analýzy J&T banky bolo cenové rozpätie, v ktorom sa ponúkali akcie Telekomu, atraktívne v porovnaní s akciami iných telekomunikačných spoločností. „Pomer hodnoty podniku k hrubému zisku je v prípade spoločností v stredoeurópskom regióne ako Magyar Telekom, Telekom Hrvatski, O2 ČR, Orange Polska 5–násobný. Akcie fi riem ako Orange, Telefonica alebo Deutsche Telekom dosahujú približne 7–násobok,“ dodáva Pánis.

Ľudia, ktorí si objednali akcie Slovak Telekomu, si môžu podľa šéfa Fondu národného majetku Branislava Bačíka účty zrušiť a vložené peniaze vybrať bez poplatku. Slovenská sporiteľňa účty zakladala takisto bez poplatku. Minister financií Kažimír skonštatoval, že o možnom zrušení predaja cez burzu boli informovaní aj všetci investori.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom