Čína požičia Bielorusku miliardu dolárov

Čínski predstavitelia v nedeľu podpísali s Bieloruskom dohodu o dodávkach potaše (uhličitan draselný) a sľúbili Minsku poskytnúť úver v sume jednej miliardy dolárov. Dohody boli súčasťou návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v krajine, uviedla agentúra Reuters.

11.05.2015 06:30
debata (9)

Prezident Číny, ktorá je druhou najväčšou ekonomikou sveta, má byť v Bielorusku do utorka. Počas návštevy majú obe strany podľa agentúry AP podpísať dohody v hodnote 15 miliárd dolárov. Si povedal, že Bielorusko by sa mohlo stať pre Čínu jedným z kľúčových uzlov v jej strategickom projekte novej Hodvábnej cesty, ktorej účelom je prepojiť Áziu a Európu radom dopravných a energetických spojení.

Jeden zo sľúbených úverov v sume 700 miliónov dolárov so splatnosťou 15 rokov má dostať štátna rozvojová banka, zvyšnú sumu získa štátny finančný ústav Belarusbank. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko označil dohody za pevný záväzok pre ďalšiu spoluprácu oboch krajín. „Dohodli sme sa, že si budeme vzájomne poskytovať podporu v otázkach národného záujmu, národnej bezpečnosti a suverenity,“ povedal Lukašenko.

Bieloruská ekonomika je silne závislá na Rusku, ktorého hospodárstvo od vlaňajška dusí prepad svetových cien ropy a západné sankcie za postoj Moskvy v ukrajinskej kríze. Bielorusko to núti prehodnocovať svoje hospodárske vzťahy. Medzinárodný menový fond predpovedá Bielorusku v tomto roku hospodársky pokles o dve percentá.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #bielorusko