Gréci musia urobiť viac, peniaze majú na dva týždne

Ministri financií eurozóny v pondelok privítali pokrok v rokovaniach Grécka s medzinárodnými veriteľmi. Upozornili však, že k získaniu súhlasu veriteľov s gréckymi reformnými plánmi bude treba viac času a úsilia.

12.05.2015 06:00
debata (4)

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem však naznačil, že eurozóna by mohla začať zadlženej krajine uvoľňovať sľúbené peniaze postupne, hneď ako Atény začnú zavádzať aspoň niektoré reformy. Grécky minister financií Janis Varufakis označil finančnú situáciu krajiny za „veľmi naliehavú“ a povedal, že vláda má peniaze len na zhruba dva týždne.

Dohoda, vďaka ktorej by eurozóna mohla uvoľniť Aténam zvyšných 7,2 miliardy eur z dohodnutého úveru a zabrániť tým bankrotu krajiny, sa na pondelkovom zasadnutí nečakala. Zástupcovia krajín eura ale kvitovali s uznaním, že grécka vláda chce urýchliť rokovania s veriteľskými inštitúciami. Premiér Alexis Tsipras nedávno sám prevzal zodpovednosť za vyjednávanie s veriteľmi a odstavil z pozície hlavného gréckeho vyjednávača ministra financií Janisa Varufakisa.

Dijsselbloem po zasadnutí navyše povedal, že Grécko by mohlo začať dostávať zvyšný úver po častiach. „Mohlo by to byť tak, že by sme rozdelili zvyšný proces zavádzania reforiem na časti, čo by platilo aj pre uvoľňovanie peňazí,“ citovala agentúra Reuters Dijsselbloemove slová na následnej tlačovej konferencii.

Dijsselbloem ale upozornil, že v takom prípade by nedávalo zmysel, keby chcela grécka vláda vyhlásiť referendum o reformách, ako niektorí jej predstavitelia signalizovali. „Kľúčové samozrejme je, že dohoda nebude len na papieri, ale že sa začne uskutočňovať. Možno predpokladať, že ak bude referendum, nič sa zavádzať nebude a potom to nemá zmysel,“ povedal.

Grécky minister Varufakis uviedol, že jeho vláda doposiaľ referendum neplánuje, pretože teraz rieši naliehavé problémy s peňažnou likviditou. „Referendum je vždy po ruke… V tejto chvíli ale nie je na našom radare,“ povedal.

Podľa Varufakisa medzi Gréckom a veriteľmi sa zblížili pozície ohľadom reformy dane z pridanej hodnoty alebo privatizácie, obtiažne ale zostávajú rokovania o reformách trhu práce. Minister poprel, že by sa diskutovalo o možnosti uvaliť v Grécku obmedzenia na pohyb peňazí a kapitálu, ktoré by, podobne ako pred dvoma rokmi na Cypre, zabránilo sťahovaniu peňazí z bánk.

Diskusia o referende v pondelok oživil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, keď sa k tejto možnosti pred začiatkom zasadnutia vyjadril nečakane ústretovo. „Ak sa grécka vláda domnieva, že musí usporiadať referendum, potom nech to urobí,“ povedal Schäuble. „Mohlo by byť nakoniec prospešné zistiť, či je grécky ľud pripravený prijať, čo je nevyhnutné, alebo či chce niečo iné,“ dodal.

Vlády krajín eura predtým možnosť gréckeho referenda o reformách odmietali v obavách, že by to mohlo destabilizovať finančné trhy a spustiť masový výber vkladov z gréckych bánk. Keď v roku 2011 vtedajší grécky premiér Jorgos Papandreou také referendum navrhol, lídri Nemecka a Francúzska si ho pozvali na mimoriadnu schôdzku a dôrazne mu dohovorili, aby takúto myšlienku zavrhol. Vtedy ale v eurozóne vrcholila dlhová kríza, zatiaľ čo teraz sú finančné trhy v EÚ najstabilnejšie od finančnej krízy.

Grécka vláda v pondelok uhradila MMF sumu 757 miliónov eur, deň pred jej utorňajšom termínom splatnosti, oznámili Reuters dvaja predstavitelia gréckeho ministerstva financií. Atény už vopred vylúčili, že by chceli pri pondelkových rokovaniach v Bruseli využiť hrozby nezaplatenie dlhu voči MMF k nátlaku na uvoľnenie sľúbených úverov.

Eurozóna v marci schválila štvormesačné predĺženie záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných peňazí ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády. Juhoeurópska krajiny pritom tieto peniaze nutne potrebuje na odvrátenie hrozby platobnej neschopnosti. Grécka vláda sa ale zdráha zaviazať sa k nepopulárnym tvrdým reformám a rozpočtovej disciplíne, ktoré by po piatich rokoch krízy však mali viesť k naštartovaniu ekonomického rastu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna