Weidmann: Pôžičky pre grécke banky porušujú tabu financovania štátov

Núdzové financovanie gréckych bánk prelomilo tabu, ktoré zakazuje menové financovanie vlád centrálnymi bankami. V rozhovore s nemeckým denníkom Handelsblatt to povedal šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann.

14.05.2015 18:55
debata (3)

Podľa neho nie je na centrálnych bankách, aby rozhodovali, kto má a kto nemá byť členom eurozóny. Rozhodnutie o budúcnosti Grécka v menovom bloku je podľa neho „jasne“ v rukách politikov.

Bankové inštitúcie v silne zadlženom Grécku sú silne závislé na programe núdzového financovania (ELA), ktorý im ponúkajú národné centrálne banky. Európska centrálna banka (ECB) ale stanovuje podmienky a limit tohto financovania. Rozsah programu pritom pravidelne zvyšuje, naposledy tak urobila v utorok, kedy ho zvýšila o 1,1 miliardy eur na 80 miliárd eur.

„Nemyslím si, že vzhľadom na zákaz menového financovania štátov je v poriadku, keď bankám, ktoré nemajú prístup na trhy, sú poskytované úvery, ktoré potom financujú pôžičky ich vlastného štátu, ktorý sám nemá na trh prístup,“ povedal Weidmann v rozhovore pre piatkové vydanie nemeckého denníka. Výňatky z interview Handelsblatt zverejnil vo štvrtok.

Weidmann je členom Rady guvernérov ECB, čo je hlavný rozhodovací orgán tejto inštitúcie. Na otázku, či by bol pripravený toto núdzové financovanie zastaviť, a tým prinútiť Atény k odchodu z eurozóny, Weidmann odpovedal, že centrálne banky nie sú za „zloženie menovej únie alebo za poskytovanie podporných platieb“ zodpovedné.

Weidmann povedal, že centrálne banky nie sú „všemocné“, a vyjadril obavy z údajne narastajúcej politizácie centrálnych bánk a rastúcich očakávaní, ktoré sú na to kladené.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ECB #eurozóna