KDH: Vláda dá ľuďom minibalíčky, oligarchom megabalíky

Ľudia si vládne sociálne balíčky zaplatia zo svojich. Tvrdí to podpredseda KDH Miloš Moravčík, podľa ktorého totiž kabinet Roberta Fica dáva v sociálnych balíčkoch ľuďom iba odrobinky z toho, čo vybrala na zvýšených daniach a odvodoch.

22.05.2015 11:37
debata (25)

„Ľudia si sami tieto balíčky preplácajú. Ľahko sa vláde vyplácajú desiatky miliónov do rôznych opatrení, keď zobrala miliardy,“ tvrdí Moravčík. Ako dodal, rozdielne to však je s boháčmi a oligarchami, s ktorými je vláda solidárna mimoriadne.

„Sú to boháči a oligarchovia, ktorým vláda priklepla zo štátneho za jedno volebné obdobie 1,5 mld. eur. Ľuďom dá vláda minibalíčky a oligarchom veľké megabalíky,“ vyhlásil.

Vládny Smer-SD by mal pritom svoj nový sociálny balíček odhaliť na sobotňajšom sneme v Bratislave. Mali by byť v ňom opatrenia, ktoré budú zamerané na mladých, rodiny i starších ľudí. Študentom by k vlakom zadarmo mali pribudnúť aj lacnejšie autobusy pre žiakov a študentov. Má sa to týkať tých autobusových spojov, na ktoré nadväzujú vlaky. Tie majú študenti zadarmo od 17. novembra 2014. V Smere-SD sa tiež uvažuje, že by sa mohla znížiť DPH na základné potraviny. Podmienkou však je, aby sa obchodné reťazce zaviazali v memorande, že zníženie DPH premietnu aj do konečných cien pre zákazníkov.

Do sociálneho balíčka sa má opakovane dostať aj zvyšovanie minimálnej mzdy či valorizácia vianočného dôchodku. Opätovne plánuje Smer-SD podporiť financiami aj rozširovanie kapacity materských škôlok. Vládnu dotáciu by na zvýšenie kapacity mali dostať všetci žiadatelia, ktorí splnia podmienky. V balíčku by sa mala nachádzať aj podpora zatepľovania rodinných domov. Rozvoj cestovného ruchu chce Smer-SD podporiť poukazmi na dovolenky, ktoré by mali dostať rodiny s deťmi, ak sa dovolenku rozhodnú stráviť na Slovensku. Sociálny balíček však nemá narušiť plnenie maastrichtských kritérií na Slovensku.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #sociálny balíček