V trnavskom Peugeote zbierajú podpisy na ostrý štrajk

Zamestnanci trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën v piatok 22. mája vstupujú do štrajkovej pohotovosti a v pondelok začínajú zbierať podpisy pre vyhlásenie ostrého štrajku.

22.05.2015 14:02
debata (4)

Stroskotanie rokovaní cez sprostredkovateľa medzi vedením automobilky a odborovou organizáciou OZ Kovo potvrdil podpredseda odborovej organizácie Marek Vitek, ako aj hovorca automobilky Peter Švec. Na ostrý štrajk odborári potrebujú podpisy viac ako 50 percent kmeňových zamestnancov.

Odborári a vedenie automobilky sa nedohodli na zvýšení zamestnaneckých platov. Odbory pôvodne žiadali zvýšenie základných miezd o deväť percent. Neskôr ustúpili a požadovali v tomto roku jednorazovú odmenu 500 eur pre zamestnanca a na budúci rok zvýšenie základného platu o 60 eur a podiel na hospodárskych výsledkoch. Vedenie im podľa Viteka ponúklo na tento rok jednorazovú odmenu 300 eur plus 100 eur pre zmenových zamestnancov, na budúci rok zvýšenie základných miezd o 27 eur a odmenu maximálne do 200 eur. Podľa Šveca by si výrobní zamestnanci s minimálnymi mzdami prilepšili o 4,2 percenta a mimoriadnu odmenu. Zamestnávateľ zároveň navrhol zaviesť nové odmeňovanie flexibility, čo odborová organizácia odmietla.

Odborári v piatok o krachu rokovaní o mzdách pred vchodom do závodu informujú zamestnancov prichádzajúcich na popoludňajšiu zmenu, ako aj zamestnancov odchádzajúcich z rannej zmeny.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #PSA Peugeot Citroën