Draghi: Eurozóna sa zotavuje, ale reformy sú stále potrebné

Hospodárske vyhliadky eurozóny sú s pomocou uvoľnenej menovej politiky najlepšie za posledných sedem rokov, tempo rastu ale zostane naďalej pod úrovňou pred krízou na konci minulého desaťročia.

22.05.2015 14:54
debata (2)

Na piatkovom fóre o centrálnom bankovníctve v Portugalsku to povedal prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Krajiny eura vyzval, aby pokračovali v reformách, pretože bez nich sa pretrvávajúce problémy menovej únie nevyriešia.

„Menová politika si prepracováva cestu ekonomikou,“ povedal Draghi k vplyvom terajšej vysoko podpornej menovej politiky ECB. „Ekonomický rast sa dvíha a inflačné očakávania sa zotavili z miním,“ dodal šéf ECB podľa agentúry Reuters.

„To ale v žiadnom prípade neznamená koniec našich úloh, pretože samotné cyklické oživenie problémy Európy nevyrieši,“ uviedol Draghi. Poukázal na stále vysoké zadlženie v niektorých častiach eurozóny, vysokú štrukturálnu nezamestnanosť v mnohých krajinách a potrebu zdokonaliť inštitucionálny rámec menovej únie.

Šéf ECB apeloval na vlády, aby nepodliehali predstave, že uvoľnená menová politika a terajšie rekordne nízke úverové náklady sú dobrou výhovorkou pre odkladanie reforiem. Vyzval na rýchle spružnenie trhov práce a odmietol argumenty, podľa ktorých uvoľnené pravidlá pre najímanie a prepúšťanie fungujú až z dlhodobého pohľadu a ich skoré zavedenie by mohlo ohroziť terajšie krehké oživenie. „Čím skôr (sa pravidlá uvoľnia), tým lepšie,“ povedal Draghi.

ECB tento rok v marci začala takzvané kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky, ktorým prostredníctvom nákupov vládnych dlhopisov dodáva do ekonomiky rozsiahle objemy nových peňazí. Program by mal trvať minimálne do septembra budúceho roka a celkovo by mala banka do systému dodať asi 1,1 bilióna eur. ECB sa ním snaží podporiť hospodársky rast a vrátiť historicky nízku infláciu k vytýčenej úrovni tesne pod dvoma percentami.

Rada ECB sa na aprílovom zasadnutí zhodla na tom, že program nákupu štátnych dlhopisov a ďalších cenných papierov funguje. Jeho priaznivé vplyvy sa ale prejavia v plnej miere len v prípade, že vlády zavedú potrebné reformy, uvádzali guvernéri podľa štvrtkového zápisnice zo zasadnutia.

Hrubý domáci produkt eurozóny v prvom štvrťroku vzrástol v medzikvartálnom porovnaní o 0,4 percenta a zaznamenal najrýchlejší rast za takmer dva roky. V apríli sa eurozóna vymanila z deflácie, keď spotrebiteľské ceny zostali v medziročnom porovnaní bezo zmeny po marcovom poklese o 0,1 percenta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB