Malá slovenská ekonomika sa musí špecializovať

Automobilové koncerny momentálne Slovensko vnímajú ako top krajinu vhodnú pre postavenie automobilového závodu. Aktuálne o postavení automobilového závodu priamo na Slovensku uvažuje výrobca jedných z najluxusnejších SUV na svete Land Rover. Podľa Vladimíra Baláža z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied je to nateraz dobrá správa.

22.05.2015 21:00
debata (24)
Vladimír Baláž Foto: Robert Hüttner
Vladimír Baláž Vladimír Baláž

Čo by pre slovenskú ekonomiku znamenal príchod novej automobilky?
Určite by to bola dobrá správa hlavne pre ľudí z regiónu v ktorom by prišlo k postaveniu nového automobilového závodu. Každý automobilový koncern totiž so sebou dotiahne aj svojich subdodávateľov. Tí sa usídlia v blízkosti fabriky, čo pre daný región znamená výrazné zníženie nezamestnanosti a zároveň vytvára tlak na zvyšovanie miezd.

Nie je štvrtá automobilka priveľa?
Slovensko je malá otvorená ekonomika, ktorá sa logicky musí na niečo špecializovať a nemôže mať dvadsať silných odvetví. V minulosti chcelo mnoho silných odvetví v ekonomike vybudovať napríklad Albánsko a tak to aj dopadlo. Malé ekonomiky sa jednoducho musia orientovať na nejakú časť priemyslu a byť v ňou svetovou špičkou. Samozrejme, prináša to riziká v podobe odchodu niektorého z veľkých automobilových závodov do krajín s lacnejšou pracovnou silou. No subdodávatelia automobilového priemyslu tu budú vždy. Čím viac firiem bude vyvážať svoje súčiastky do celého sveta, tým menšie bude riziko ich odchodu v prípade skončenia niektorej veľkej automobilky. Kľúčom k dlhodobému úspechu slovenského automobilového priemyslu je vzdelaná pracovná sila schopná navrhnúť a vyrobiť zložité automobilové súčiastky. Ďalej do nových automobilov sa montuje zložitý softvér, ktorý môžu naprogramovať slovenskí programátori, alebo pre automobily vyvinú rôzne aplikácie. Možností na rozvoj je stále veľa.

Slovensko o automobilku Land Rover bojuje so susedným Poľskom. Je správne, ak by vláda v snahe získať britského výrobcu áut vytiahla aj také zbrane ako daňové prázdniny alebo priama finančná podpora?
V tomto prípade by to bola správna motivácia. Ako som už spomínal, automobilka so sebou na Slovensko pritiahne aj svojich subdodávateľov. Ďalej vďaka nej prídu úplne nové technológie, ktoré by naša krajina sama nedokázala nikdy vyvinúť. Zároveň pre ľudí vzniká priestor naučiť sa pracovať s novými modernými strojmi. Podpora automobiliek aj za cenu daňových úľav je vždy výhodnejšia ako v prípade podpory individuálnych podnikov ako Duslo Šaľa. Tento podnik v podstate dostal podporu hlavne na zachovanie existujúcich miest bez prilákania ďalších naň nadviazaných firiem.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky