Merkelová a Hollande odkázali Tsiprasa na rokovanie s veriteľmi

Európski lídri v piatok vyzvali Grécko, aby sa vrátilo k rokovaciemu stolu k rozhovorom, ktorých výsledkom by bola dohoda o reformách výmenou za peniaze od medzinárodných veriteľov.

23.05.2015 08:16
debata (3)

Nemecký vládny hovorca v piatok oznámil, že nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande sa v lotyšskej metropole zišli s gréckym premiérom Alexisom Tsipras k „priateľskému a konštruktívnemu“ rozhovoru. Všetci traja štátnici sa v Rige zúčastnili summitu Východného partnerstva venovanému spolupráci Európskej únie so šiestimi postsovietskymi štátmi.

Na dohodu medzitým Grécko vyzval Washington. Americký minister financií Jack Lew v telefonickom rozhovore s Tsiprasom podľa nemenovaného predstaviteľa jeho úradu oznámil, že ak by rokovania neviedli k rýchlemu dosiahnutiu dohody, znamenalo by to pre Grécko „okamžité utrpenie“.

Grécky premiér odletel do Rigy s tým, že bude na Merkelovú a Hollanda naliehať, aby sa zasadili za prelom vo viaznucich technických rozhovoroch s medzinárodnými veriteľmi Grécka, teda s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom, napísala agentúra Reuters.

Lídri Aténam ponúkli pomoc, Tsiprasovi ale oznámili, aby sa opäť zameral na rokovania s takzvanou bruselskou skupinou, ktorá zahŕňa predstaviteľa Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a MMF. Tie Grécko financujú od chvíle, keď v roku 2010 takmer vyhlásilo bankrot.

„Bolo to veľmi priateľské, konštruktívne rokovanie, je ale tiež jasné, že je potrebné ďalej pracovať s týmito troma inštitúciami,“ oznámila podľa agentúry Reuters Merkelová novinárom. Francúzsko a Nemecko podľa nej prišli s ponukou pomôcť, kedykoľvek to bude potrebné. „Riešenie je ale potrebné nájsť s týmito troma inštitúciami a je potrebné veľmi, veľmi intenzívne pracovať,“ uviedla tiež.

Stretnutie Merkelovej a Hollanda s Tsipras sa uskutočnilo aj napriek tomu, že podľa skorších informácií téma gréckeho dlhu nemala byť na Rižskom summite predmetom debát. Hollande pri príchode na summit novinárom povedal, že Riga nie je miesto, kde by sa o gréckej situácii malo nejako obšírnejšie diskutovať. „Grécko nie je na programe,“ komentoval to tiež predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Trojica sa však stretla v noci na piatok a mala približne dvojhodinový rozhovor. Podľa nemeckého hovorcu sa zhodla na tom, že Atény by mali pokračovať v rokovaní s veriteľmi v záujme prekonania terajšej krízovej situácie. Tsipras sa neskôr podľa nemenovaného gréckeho činiteľa zišiel aj s Junckerom, ktorý súhlasil, že dohoda je „uskutočniteľná“ počas nasledujúcich týždňov.

Grécko a jeho medzinárodní veritelia mesiace rokujú o podmienkach uvoľnenie zostávajúcich peňazí zo staršieho záchranného programu pre Grécko. Rokovania viaznu pre nezhody v otázke dôchodkovej a pracovnej reformy aj pre otázky týkajúce sa fiškálnych cieľov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna