Tábory idú na dračku, čaká sa na vládnu podporu

Letné tábory, školy v prírode pre deti, ale aj detské lyžiarske výcviky zvažuje dotovať vláda v rámci druhého sociálneho balíčka, ktorý predstavila v sobotu.

23.05.2015 12:00
tábor, turistika, deti Foto:
Niektoré domácnosti si nemôžu dovoliť posielať dieťa v lete do tábora.
debata (12)

Spolu s dovolenkovými poukážkami na domáce dovolenky by malo ísť o opatrenia, ktoré podporia turistický ruch na Slovensku. Je však otázne, či podpora zasiahne už prichádzajúcu letnú sezónu.

Nie je jasné, v akom štádiu je príprava zákonov a ako dlho potrvá schvaľovanie a niektoré letné tábory sú už teraz vypredané. Na druhej strane deti zo sociálne slabších rodín často čakajú na pomoc rôznych nadácií, inak do táborov nejdú, nanajvýš rodičia do poslednej chvíle zvažujú, či si tábor môžu dovoliť.

„Každá podpora cestovného ruchu, ktorú na Slovensku máme, je vítaná. Veľkým negatívom je však dvadsaťpercentná daň z pridanej hodnoty,“ myslí si prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.

Zároveň dodáva, že ak to vláda myslí s podporou domáceho turizmu vážne, mala by sa s predstavením a zavedením druhého balíčka poponáhľať. „Keďže dovolenky a tábory sú aktuálne v lete, opatrenia mali byť známe už v januári,“ hovorí Konštiak.

Teraz 8 dní pre dieťa za 150 eur

Medzi zvažovanými opatreniam v balíku je aj DPH, tá sa má však znižovať zatiaľ len pri základných potravinách. V prvom balíku, ktorým sa znižovali odvody pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami, či sa ponechali sociálne dávky pre dlhodobo nezamestnaných pri nájdení práce, sa priamo cestovný ruch nestimuloval. Nepriamo vláda spomínala, že zavedením vlakov zadarmo pre študentov a dôchodcov môže nalákať na Slovensko aj určitú skupinu dovolenkárov zo zahraničia. Objavili sa prípady, keď českí dôchodcovia absolvovali cestu okolo Slovenska vlakom, ale k masívnejšiemu rozvoju turizmu nedošlo.

Viac sa čaká od dovolenkových poukážok na pobyty v tuzemsku. Podrobnosti ešte známe nie sú. Vzrast v sektore naposledy nastal, keď pred niekoľkými rokmi začali fungovať zľavové portály a pobyty mimo sezóny výrazne zlacneli. To, o akú výšku podpory by aktuálne išlo v prípade letných táborov pre deti, premiér Robert Fico ešte bližšie nekonkretizoval. Osemdňový pobyt v prírode však rodinu vychádza v priemere od 150 eur.

Tábory majú pre deti prichystané množstvo voľnočasových aktivít a z pestrej škály si dokáže vybrať naozaj každý. V ponuke sú okrem tradičných turistických táborov aj tábory, ktoré sa špecializujú na výučbu tanca, cudzieho jazyka či rôzne druhy športov.

Tábor je o športe, výletoch aj vedomostiach

Cestovná kancelária Bombovo v Nitre organizuje na toto leto až 19 druhov táborov. V jednom turnuse je obyčajne sedemdesiat až osemdesiat detí. S predajom začali podľa produktovej manažérky Petry Koščovej ešte vo februári. Najlacnejší pobyt na osem dní vychádza na 140 eur. Kým dievčatá môžu prísť na chuť tanečnému kurzu, chlapci dávajú prednosť táboru, v ktorom sa hrá futbal.

Pekné chvíle môžu deti prežiť aj na ranči v Galante či v horskom hoteli v Partizánskom. Podporu zo strany štátu by jednoznačne uvítali. „Potešilo by to hlavne deti zo sociálne slabších rodín, ktoré sa nedostanú bežne do táborov,“ myslí si Koščová. Na leto sa usilovne pripravujú aj Martinčania.

Centrum voľného času Kamarát plánuje cez prázdniny až tri prímestské tábory. Cenovo sa chystá zvýhodniť všetkých svojich členov. Leto chcú začať už prvý júlový týždeň Martinskou detskou univerzitou, kde si deti oprášia svoje vedomosti. Po zvyšok prázdnin na ne čakajú výlety po okolí, ale aj ďalšie vzdelávacie a kreatívne aktivity. Spoznávanie Turčianskej kotliny stojí zhruba 50 eur, v prípade edukatívnych táborov je ich cena o niečo vyššia. Podľa vychovávateľky Kataríny Smolárovej by rodičia detí nemali s prihláškami dlho otáľať. „Ponuku sme zverejnili už v marci, pričom dva tábory sú už vypredané.“

Zvýšenému záujmu sa tešia aj majitelia cestovnej kancelárie Twistovo s prevádzkou v Trenčianskej Teplej, ktorí niektoré turnusy uzavreli už koncom marca. Okrem vyhľadávaných pobytových táborov vedú aj denné tábory. Celodenný program zahŕňa jazdu na štvorkolkách a deti si môžu vybiť energiu aj pri rôznych športoch.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba