Kažimír: Privatizácia je normálny jav, u nás sa stala neslušným slovom

Privatizácia je normálny jav, žiaľ, v našej krajine sa z nej stalo neslušné slovo, myslí si to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

23.05.2015 14:19
debata (36)

„Chceme znížiť dlh a urobiť to najtransparen­tnejším spôsobom“ – povedal v dnešnej diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko v odpovedi na otázku, či je lepší priamy predaj 49-percentného podielu v spoločnosti Slovak Telekom ako cez burzu. Pripomenul, že postup predaja bol aj témou v parlamente. Poslanca Národnej rady SR Ivana Švejnu (Most-Híd) teší, že padol imidž strany Smer ako protiprivatizačnej strany a pripomenul i predaj nákladných vozňov štátnej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo). Súhlasí, že privatizácia mala pejoratívny nádych.

Švejna si myslí, že Slovak Telekom (ST) sa mal v minulosti predať celý, strategický investor mal byť už dávno a časť mala ísť na burzu. Tvrdenia o tom, že keby bola súťaž, bola by vyššia cena, sa nedá dokázať, lebo súťaž nebola, zdôraznil Ivan Švejna.

Šéf rezortu financií je presvedčený, že súťaž by nepriniesla vyššiu sumu ako záväzná ponuka od Deutsche Telekom na 900 mil. eur (100 mil. eur z tejto sumy bude viazaných na osobitnom účte pre prípadné súdne spory od priameho investora).

„Najradšej by som bol, keby to bolo predané cez burzu za vyššiu sumu. Prečo tá suma bola nižšia, je to, že nás Nemci celý čas kopali pod stolom, čo im nemôžeme dokázať,“ povedal v diskusii RTVS Sobotné dialógy Peter Kažimír.

Podpredseda strany Most-Híd pre ekonomiku Ivan Švejna by gro peňazí z predaja podielu v ST, ak nie celé, použil na dôchodkovú štrukturálnu reformu. Dal by ich do Sociálnej poisťovne na dôchodky, ktoré v súčasnosti štát dotuje.

Minister financií toto považuje za politické tvrdenie, a nie ekonomické riešenie. Osemsto miliónov eur pôjdu podľa neho prioritne na zníženie štátneho dlhu. Na tento účel pôjde „absolútna väčšina“, zdôraznil Peter Kažimír. Od prvého momentu, keď prídu na účet štátnej pokladnice, kryjú verejný dlh.

„Ako minister financií môžem tieto peniaze použiť zo zákona iba na zníženie dlhu. Ako zastupujúci minister hospodárstva hovorím v prípade elektrární – podľa mňa je podiel Enelu v Slovenských elektrárňach nepredajný,“ konštatoval Kažimír.

Elektrárne sú podľa jeho slov príkladom „spackanej privatizácie“, je tam približne 30 právnych sporov, doteraz neukončená výška ceny, rozostavaná obrovská atómová elektráreň. Domnieva sa preto, že „podiel do 51 percent, alebo do koľko si vymyslíte, je blízky nule“.

Zdôraznil, že Slovenské elektrárne stavajú atómovú elektráreň a „všetkým nám, ktorí žijú na Slovensku a v okolitých krajinách, by malo záležať na tom, čo s tou stavbou bude, lebo kvalita tejto výstavby môže ovplyvniť naše životy na ďalšie desiatky rokov“. Enel má povinnosť dostavať atómovú elektráreň v plnej kvalite a zaručiť sa za to, že to bude fungovať.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #privatizácia #Ivan Švejna