Medvedev: Ak Ukrajina nebude platiť dlhy, budeme tvrdí

Ak Ukrajina nebude splácať svoje medzinárodné záväzky, bude voči nej Rusko postupovať veľmi tvrdo a obhajovať svoje národné záujmy. V sobotu odvysielanom rozhovore s televíziou Rossija 1 to povedal ruský premiér Dmitrij Medvedev.

23.05.2015 14:24
debata (83)

Podľa neho Moskva aj ruské banky využijú v prípade zastavenia ukrajinských splátok všetky dostupné prostriedky, aby získali peniaze späť, a to vrátane žalôb na medzinárodných súdoch.

Rusko stupňuje tlak na Kyjev už od utorkového rozhodnutia ukrajinského parlamentu, ktorý dal vláde možnosť zastaviť splátky dlhov zahraničným veriteľom. Ruský prezident Vladimir Putin vzápätí uviedol, že nový ukrajinský zákon je v podstate prípravou na vyhlásenie ukrajinskej platobnej neschopnosti a minister financií Anton Siluanov pohrozil žalobami.

„Je to v podstate formulované tak, že by išlo o platobnú neschopnosť Ukrajiny … Zaujali by sme v tom prípade ten najtvrdší možný postoj a hájili naše národné záujmy,“ povedal v sobotu Medvedev. Podľa neho bude Rusko žiadať zaplatenie všetkých dlhov. „Banky využijú všetky dostupné nástroje, samozrejme, vrátane súdnych procedúr,“ citovala z rozhovoru agentúra TASS.

Ukrajina, ktorá je už dlhšie v ekonomickej a finančnej kríze, sa snaží s veriteľmi dohodnúť na podmienkach úľavy od dlhovej záťaže, rozhovory sa ale minulý týždeň zasekli. Ukrajina sa snaží reštrukturalizovať zahraničný dlh v objeme asi 23 miliárd dolárov.

Rusko, ktoré je od vlaňajška po anexii Kryme s Ukrajinou a so Západom v konflikte, sa do rokovaní o dlhu zapojiť odmietlo. Rusko požičalo Ukrajine vo forme eurobondov tri miliardy dolárov a v júni má byť tento dlhopis splatený.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Rusko #Ukrajina