Ukrajina žiada od Rusku zľavu na plyn do konca roka

Ukrajina žiada od Ruska predĺženie zľavy na dodávky zemného plynu do konca tohto roka. Uviedol to v sobotu ruský minister energetiky Alexander Novak.

23.05.2015 17:53
debata (40)

Rusko už skôr poskytlo Ukrajine zľavu vo výške 100 dolárov za 1000 metrov kubických, ktorá má platiť do konca druhého štvrťroka.

„Požiadali o to už dávno, chcú (predĺženie) do konca roka,“ citovala ministra agentúra RIA. Rozhodnutie Ruska o predĺžení zľavy by podľa Novaka mohlo brať do úvahy prístup Ukrajiny k splácaniu dlhov. Ruský premiér Dmitrij Medvedev v sobotu vyhlásil, že ak Ukrajina nebude splácať svoje medzinárodné záväzky, bude voči nej Rusko postupovať veľmi tvrdo a obhajovať svoje národné záujmy.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom a ukrajinská firma Naftogaz začiatkom apríla podpísali zmluvu o dodávkach plynu na Ukrajinu v druhom štvrťroku. Cena bola stanovená na 248 dolárov za 1000 metrov kubických, čo je menej, než Ukrajina platila v prvom štvrťroku, a menej, než je cena za spätné dodávky ruského plynu z európskych krajín. Rusko pôvodne požadovalo, aby v druhom štvrťroku Ukrajina platila 348 dolárov za 1000 metrov kubických.

Rusko vlani v júni prestalo Kyjevu dodávať plyn pre spory o cenu a pre dlhy, ktoré mala Ukrajina za predchádzajúce ruské dodávky. Zásobovanie Gazprom obnovil až vďaka októbrovej dohode o „zimnom cenovom balíku“. Podľa tejto dohody Ukrajinci platili za plyn 329 USD za 1000 metrov kubických a za dodávky museli platiť vopred.

Ukrajina sa už dlhší čas nachádza v ekonomickej a finančnej kríze. Ukrajinský parlament dal v utorok vláde možnosť zastaviť splátky dlhov zahraničným veriteľom. Ruský prezident Vladimir Putin vzápätí uviedol, že nový ukrajinský zákon je v podstate prípravou na vyhlásenie ukrajinskej platobnej neschopnosti a minister financií Anton Siluanov pohrozil žalobami.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina