Tsipras o rokovaní s veriteľmi: Neprijmeme pokorujúce podmienky

Grécka vláda je v konečnej fáze rokovaní o dohode s medzinárodnými veriteľmi, ktorá má Grécku výmenou za reformy poskytnúť ďalšiu finančnú pomoc. Uviedol to v sobotu grécky premiér Alexis Tsipras.

23.05.2015 18:30
debata (15)

Dohoda podľa neho nebude zahŕňať ďalšie znižovanie penzií a tvrdé úsporné opatrenia. Eurozóna v marci schválila štvormesačné predĺženie záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády.

Dosiahnutie dohody komplikujú nezhody týkajúce sa penzií, reformy trhu práce, rozpočtových cieľov a zvýšenia dane z pridanej hodnoty, píše agentúra Reuters.

„Nachádzame sa v konečnej fáze bolestivého a náročného obdobia formovaného vládnym rokovaním s (veriteľskými) inštitúciami,“ povedal Tsipras centrálnemu výboru svojej strany Syriza. „Buďte si istí, že v týchto rokovaniach neprijmeme pokorujúce podmienky,“ dodal. Podľa agentúry AP tiež obvinil nemenovaných európskych predstaviteľov, že sa očakával krach rokovaní.

„Nepodľahne iracionálnym požiadavkám týkajúcim sa DPH, dôchodkov a trhu práce,“ povedal premiér. Grécka vláda podľa neho urobila kroky na nájdenie spoločnej pozície s veriteľmi, má však hranice, ktoré jej mandát získaný od voličov, zdravý rozum a potreba zabezpečenia hospodárskeho rastu v krajine nedovoľujú prekročiť.

Grécky minister financií Janis Varufakis v pondelok uviedol, že očakáva dosiahnutie dohody s veriteľmi v priebehu jedného týždňa. Parlamentný hovorca strany Syriza Nikos Filis potom v stredu vyhlásil, že Grécko bez dosiahnutia dohody s veriteľmi nedokáže uhradiť splátku pôžičky od MMF (MMF), ktorá pripadá na 5. júna.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna