Šéf ECB Draghi varoval pred veľkými rozdielmi v eurozóne

Veľké štrukturálne rozdiely medzi členskými krajinami eurozóny by mohli ohroziť budúcnosť tejto menovej únie. Uviedol to v sobotu šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Vyzval aj členské krajiny eurozóny, aby sa zjednotili v snahe o hospodárske reformy.

24.05.2015 10:16
debata (13)

„V menovej únii si nemôžete dovoliť mať veľké a rastúce štrukturálne rozdiely medzi krajinami. Majú tendenciu stať sa výbušnými,“ povedal Draghi na konferencii centrálnych bankárov v Portugalsku. „Ohrozia tak existenciu takejto únie,“ dodal šéf ECB podľa tlačových agentúr.

Draghi tiež vyzval eurozónu k rýchlej realizácii odporúčaní ECB týkajúcich sa dokončenia hospodárskej a menovej únie, z ktorých zatiaľ mnohé zostali nevypočuté. „Súčasná situácia v eurozóne demonštruje, že toto oneskorenie môže byť nebezpečné,“ povedal. Upozornil však na dosiahnuté pokroky, napríklad v oblasti bankovej únie.

Draghi tento týždeň uviedol, že hospodárske vyhliadky eurozóny sú s pomocou uvoľnenej menovej politiky najlepšie za posledných sedem rokov. Tempo rastu ekonomiky však podľa neho zostane ďalej pod úrovňou pred krízou na konci minulého desaťročia.

Viceguvernér centrálnej banky USA (Fed) Stanley Fischer na konferencii vyhlásil, že eurozóna urobila pokrok pri posilňovaní menovej únie, ale potrebuje silnejší hospodársky rast na zabezpečenie dlhodobej životnosti eura. Menová únia podľa Fischera v dlhodobom horizonte „neprežije, ak svojim členom neprinesie prosperitu“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna #Mario Draghi