NKÚ zatiaľ neposlal do parlamentu správu o kontrole v elektrárňach

Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) odovzdá správu o kontrole v Slovenských elektrárňach (SE) do parlamentu neskôr, ako plánoval.

24.05.2015 14:28
debata

Pôvodne mal úrad správu doručiť predsedovi Národnej rady SR 20. mája. Termín sa však posúva na koniec júna, resp. začiatok júla. "Žiaľ, protokol o výsledku kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami v spoločnosti Slovenské elektrárne sa nepodarilo predložiť Národnej rade SR v predpokladanom termíne,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca NKÚ Lukáš Jasenec.

Zdržanie mala spôsobiť zmluva o utajovaných skutočnostiach, ktorú musel NKÚ podpísať. "Časový posun nastal pre potrebu uzatvorenia zmluvy o utajovaných skutočnostiach v zmysle príslušného zákona,“ dodal Jasenec. V súčasnosti podľa neho čaká úrad na pripomienky od Slovenských elektrární. "Dňa 20. mája bol protokol doručený Slovenským elektrárňam na oboznámenie sa s obsahom a požiadaním o námietky, s termínom do 22. júna. Po doručení námietok posúdi Najvyšší kontrolný úrad ich opodstatnenosť tak, aby protokol mohol byť prerokovaný do konca júna a následne a bezodkladne zaslaný do NR SR,“ dodal Jasenec, ktorý nateraz nechcel bližšie konkretizovať výsledky z kontroly.

Bývalému ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi sa nepozdávalo neustále zvyšovanie prostriedkov na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Požiadal preto predsedu parlamentu, aby poslancom predložil uznesenie, v ktorom požiadajú NKÚ o vykonanie kontroly v Slovenských elektrárňach. Poslanci koncom septembra 2014 uznesenie schválili. Kontrolóri z NKÚ sa podľa uznesenia mali zamerať na hospodárenie s finančnými prostriedkami v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny. Kontrola, ktorá začala v decembri minulého roka a skončila sa v apríli tohto roka, mala súvisieť s dostavbou dvoch mochoveckých blokov.

Tretí mochovecký blok by mal byť aj vďaka prijatým opatreniam definitívne dostavaný v novembri roku 2016 a štvrtý následne v roku 2017. Podľa pôvodných plánov sa však dostavba mala ukončiť v roku 2012, respektíve 2013. Neskôr Slovenské elektrárne, ktoré jadrové bloky dostavujú, aktualizovali termíny dostavby na roky 2014 a 2015. Dostavba mochoveckých blokov si podľa ostatného schváleného rozpočtu vyžiada 4,6 mld. eur. Začínalo sa však na sume 2,8 mld. eur, neskôr sa hovorilo o sume 3,8 mld. eur.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú viac ako päťtisíc megawattov inštalovaného výkonu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #NKÚ