Vedenie Syrizy zamietlo návrh nezaplatiť MMF

Špičky gréckej vládnucej strany Syriza zamietli návrh neuhradiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) budúcu splátku gréckeho dlhu. S návrhom prišli stúpenci tvrdého jadra tejto ľavicovej strany, ktorí vyzývali takisto k znárodneniu gréckych bánk. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

25.05.2015 09:55
debata (2)

Ústredný výbor formácie Syriza ale návrh takzvanej Ľavicovej platformy odmietol rozdielom 20 hlasov. Za zamietnutie hlasovalo 95 z celkovo 201 členov výboru, 75 ich bolo proti. Jeden hlasovací lístok bol odovzdaný prázdny. Tridsať zostávajúcich členov sa pred hlasovaním odobralo späť domov, napísala AP.

Grécky minister životného prostredia a energie Panajotis Lafazanis, ktorý stojí na čele krajného ľavicového krídla formácie Syriza, v nedeľu vyhlásil, že odchod Grécka z eurozóny by nebol katastrofou a nesplatenie dlžnej sumy MMF by nebolo teroristickým činom, citovala ho AP.

Grécky minister vnútra Nikos Vutsis v súkromnej gréckej televízii Mega v nedeľu vyhlásil, že Atény ďalšie dlhy MMF nezaplatia, pretože na to nemajú dostatok financií. Ďalšie dlhy MMF sú splatné v júni.

Grécko zúfalo čaká na výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur z dobiehajúceho záchranného programu, ktorý po predĺžení vo februári sa končí v júni. Eurozóna ale odmieta sumu, z ktorej chcú Atény najmä splácať svoje medzinárodné dlhy, vyplatiť do zhodnotenie reformných plánov novej gréckej vlády.

Strana Syriza podľa AP namiesto návrhu svojho ľavicového krídla schválila text, v ktorom je, že vláda nepodpíše dohodu, ktorých základom by boli predošlé záchranné programy pre Grécko, a odmietne „ultimáta fanatikov úsporných opatrení“. Strana sa však naďalej domnieva, že je možné dosiahnuť vzájomne výhodnú dohodu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna