Grécku sa kráti čas na dohodu, upozornil šéf eurovalu

Čas pre Grécko na dosiahnutie dohody o reformách sa kráti a bez nej Atény žiadnu ďalšiu pomoc nezískajú. Pre nemecké noviny Bild to v utorok povedal šéf Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) Klaus Regling.

26.05.2015 08:48
debata (1)

"Zostáva málo času,“ povedal Regling. "To je dôvod, pre ktorý pracujeme dňom aj nocou na dohode. Bez dohody s veriteľmi Grécko nezíska žiadne nové úvery. Potom sa objavuje hrozba insolventnosti. Je v tom veľa rizík,“ doplnil.

"Dokonca aj neuhradenie platby Medzinárodnému menovému fondu (MMF) by bolo nebezpečné. Malo by to vplyv na ďalších veriteľov ako sme my. Na druhej strane záchranný fond môže rozšíriť úvery iba vtedy, keď sa zavádzajú reformy. Aj toto je ten prípad a jediný spôsob, ako môže grécka ekonomika obnoviť svoje fiškálne zdravie,“ povedal Regling.

Hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis v pondelok vyhlásil, že zodpovednosťou Grécka je zaplatiť všetky svoje záväzky, pričom však potrebuje dohodu s veriteľmi tak rýchlo, ako to bude možné. Reagoval tak na otázku, či Grécko uhradí záväzky splatné 5. júna.

V rokovaniach medzi Gréckom a veriteľmi podľa gréckeho vládneho predstaviteľa zostávajú zatiaľ nevyriešené sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH), dôchodková reforma, sporné sú aj rozpočtové ciele. Rokujúce strany sa nevedia dohodnúť na tom, aký bude rozpočtový deficit krajiny v tomto roku. Veritelia očakávajú schodok na úrovni 2 mld. eur, grécki predstavitelia hovoria o sume nižšej ako jedna miliarda eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna