Varufakis viní veriteľov, že dohoda s Gréckom neexistuje

Prísne úsporné opatrenia, na ktorých trvajú zahraniční veritelia, sú jediným dôvodom, prečo Grécko nie je s nimi schopné uzavrieť dohodu ani po štyroch mesiacoch vyjednávania. V článku, ktorý bol zverejnený na názorovom portáli Project Syndicate, to napísal grécky minister financií Janis Varufakis.

26.05.2015 10:00
debata (1)

Hlavnými veriteľmi Grécka sú krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF). Minister upozorňuje, že vytrvalá snaha veriteľov presadiť ešte prísnejšie úsporné opatrenia, a to aj na úkor reforiem, „nemá nič spoločné s posunom Grécka na životaschopnú ekonomickú cestu. Zároveň vyjadruje pochybnosti o ich skutočnej motivácii, čo vraj bude úloha pre "budúcich historikov“.

Varufakis vyvracia údajný mýtus, že Atény nie sú ochotné zaviesť reformný ekonomický program, kvôli čomu strácajú dôveru a dobrú vôľu svojich európskych partnerov.

„Realita je úplne iná,“ píše grécky minister financií. „Naša vláda chce zaviesť plán, ktorý zahŕňa všetky reformy, ktoré podporujú európske ekonomické think-tanky,“ dodáva. Súbežne s tým vraj má vláda v Aténach jedinečnú možnosť udržať si podporu gréckeho ľudu.

Podľa Varufakisa je potrebný nezávislý daňový systém, trvalý a primeraný prebytok primárneho rozpočtu, logický a ambiciózny privatizačný plán a systém rozvoja, ktorý využije verejný majetok k vytváraniu investičných tokov. Nutná je vraj tiež skutočná dôchodková reforma a deregulácia trhu tovarov a služieb.

Varufakis zopakoval názor, že veritelia Grécka trvajú na ešte väčších úsporných opatreniach, ktoré zabraňujú ekonomickému oživeniu, a vytvárajú tak začarovaný kruh. „A naša vláda neprijme liečbu, ktorá sa po piatich rokoch ukázala byť horšia ako choroba,“ uzavrel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna