Banky zvýšili odhad rastu Slovenska na tri percentá

Bankoví analytici zvyšujú svoje odhady tohtoročného hospodárskeho rastu Slovenska. Kým v apríli ešte v priemere predpokladali, že hrubý domáci produkt Slovenska v tomto roku vzrastie o 2,6 %, v máji už prognózujú rast na úrovni 3 %.

26.05.2015 15:34
debata (3)

Vyplýva to z májového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi analytikmi komerčných bánk. Predpovede hospodárskeho rastu pre rok 2016 zostávajú zatiaľ bez zmeny na úrovni 3,1 %.

Za optimistickejšími prognózami bankárov pre rok 2015 treba hľadať predovšetkým lepšie ako očakávané výsledky slovenskej ekonomiky v prvom štvrťroku tohto roka. Pôvodne totiž analytici predpokladali, že hospodárstvo krajiny počas prvých troch mesiacov porastie o 2,5 %, rýchly odhad Štatistického úradu SR z polovice mája však naznačil, že ekonomický rast zrejme dosiahol až 3,1 %. Toto číslo ešte potvrdia štatistici spresnenými údajmi začiatkom júna.

Analytici komerčných bánk pôsobiacich na Slovensku zároveň potvrdili svoj výhľad rastu spotrebiteľských cien. Rovnako ako v apríli aj v máji očakávajú, že koncoročná harmonizovaná inflácia, ako aj inflácia meraná národným indexom, dosiahne 0,7 %. V budúcom roku by pritom rast spotrebiteľských cien mal podľa oboch metodík zrýchliť na koncoročných 1,7 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP