Kanada našla rozsiahle ložiská bridlicovej ropy

Až 200 miliárd barelov ropy by mohlo ležať v dvoch rozsiahlych bridlicových formáciách v oblasti kanadských Severozápadných území. Podľa tlačovej agentúry The Canadian Press to uvádzajú prvé oficiálne odhady Národného energetického výboru a oblastnej geologickej služby. Aj keby bolo regenerovateľnej ropy z celkového objemu len zlomok, aj tak by to v Kanade podstatne zvýšilo objem overených zásob ropy.

27.05.2015 08:38
debata (38)

Kanadské úrady odhadli na začiatku roka objem svojich overených rezerv, ktoré zahŕňajú len technicky a ekonomicky vyťažiteľnú surovinu, na 172 miliárd barelov, z toho 95 percent tvoria ropné piesky v provincii Alberta. Kanada má tretie najväčšie zásoby suroviny na svete po Venezuele a Saudskej Arábii.

Keby bolo z novo skúmaných formácií vyťažiteľných len niekoľko percent celkového objemu, potvrdili by sa neoficiálne odhady, podľa ktorých by formácie Canola a Bluefish mohli obsahovať spolu až sedem miliárd barelov vyťažiteľnej suroviny. Tým by bola veľkosť týchto rezervoárov porovnateľná s objemom, ktorý sa dá podľa posledných odhadov vyťažiť z jednej z najväčších amerických bridlicových formácií Bakken v Severnej Dakote.

Využívanie bridlicových zdrojov pomocou hlbinných vrtov a technológie takzvaného frakovania bolo v Spojených štátoch hlavnou príčinou prudkého rastu ťažby ropy, ktorý vlani vyústil do dramatického prepadu cien suroviny na svetových trhoch.

„Sú to obrovská čísla,“ povedal k odhadom minister energetiky Severozápadných území Dave Ramsay. „Malo by to posilniť dôveru investorov a oživiť ich záujem o Severozápadné územie,“ dodal.

Obe formácie ležia v pohorí Mackenzie, západne od Veľkého Medvedieho jazera. V posledných rokoch sa v oblasti zaoberalo prieskumom ložísk niekoľko ropných firiem, vrátane spoločností Shell alebo ConocoPhillips. Kvôli prepadu cien od minulého leta však aktivita v tejto oblasti takmer ustala, čo oberá miestne indiánske obyvateľstvo o podnikateľské príležitosti a pracovné miesta, povedal Ramsay.

Prvé výsledky testovania podľa ministra tiež podporujú snahu jeho oblasti o vybudovanie celoročne prejazdnej komunikácie údolím rieky Mackenzie. „Jednou z námietok proti investovania u nás je nedostatočná infraštruktúra. Tie investície na naše územie naozaj musíme dostať,“ povedal Ramsay.

Ťažba ropy v Kanade sa teraz pohybuje okolo 3,5 milióna barelov denne. Kanadská odvetvová asociácia odhaduje, že do roku 2030 by sa produkcia mohla zhruba zdvojnásobiť.

Hlavným odberateľom kanadskej ropy sú Spojené štáty, kde sa ťažba ropy vďaka „bridlicovej revolúcii“ od roku 2009 prudko zvyšovala a vlani dosiahla 8,7 milióna barelov denne, čo sú maximá od roku 1985. Do roku 2020 by ťažba v USA mala podľa posledného odhadu vládneho Úradu pre energetické informácie (EIA) prekročiť hranicu desiatich miliónov barelov denne, čo je terajšia úroveň ťažby u najväčších svetových producentov – Saudskej Arábie a Ruska.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Kanada