ECB nezvýšila gréckym bankám strop na núdzové úvery

Európska centrálna banka (ECB) tento týždeň po prvýkrát od februára nezvýšila gréckym bankám strop úverov z programu núdzového financovania (ELA), ktorý je pre nich teraz jediným zdrojom peňažnej likvidity.

27.05.2015 15:05
debata

Agentúre Reuters to v stredu povedali zdroje z bankového sektora. ECB tento krok údajne zdôvodňuje tým, že sa výrazne spomalil odliv vkladov z bánk v ťažko zadlženej krajine. Grécko sa snaží zabezpečiť si od veriteľov nové peniaze, aby zostalo solventné.

Grécka vláda od marca bezvýsledne jedná so zástupcami veriteľov o uvoľnení zvyšných peňazí z dohodnutého úverového programu výmenou za presvedčivý plán reforiem. Obavy z neúspechu rokovaní a z následného bankrotu krajiny ale vyvolávajú odliv vkladov z gréckych bánk. Tie nemajú prístup na európsky medzibankový trh ani k štandardnému refinancovaniu úverom od ECB a sú závislé na programe ELA, z ktorého poskytuje peniaze grécka centrálna banka.

Limit celkového objemu peňazí v rámci ELA ale určuje ECB a zatiaľ každý týždeň tento strop mierne navyšovala až na terajších 80,2 miliardy eur. Vnútri ECB ale narastá pod vedením guvernéra nemeckej Bundesbanky opozícia proti týmto úverom s poukazom na to, že sa nimi v podstate financuje grécka vláda, od ktorej si grécke banky kupujú krátkodobé dlhopisy. „Jastrabi“ v ECB takisto požadujú zvýšenie odpočtu z hodnoty zástav, ktorými grécke banky kryjú úvery z ELA.

Bankový zdroj uviedol, že ECB tentoraz strop ELA nezvýšila, pretože odliv vkladov sa výrazne spomalil a banky majú zatiaľ dostatočný nárazník peňažnej likvidity v celkovom objeme tri miliardy eur. To Reuters potvrdil aj nemenovaný predstaviteľ gréckej vlády.

Grécky denník Kathimerini ale napísal, že výber vkladov v Grécku sa v posledných dňoch znovu zvýšil kvôli rastúcemu strachu z toho, že vláda bude nútená výrazne obmedziť výbery, podobne ako sa to stalo pred dvomi rokmi počas bankovej krízy na Cypre. Vo štvrtok vyjdú oficiálne údaje o vývoji vkladov v gréckych bankách, tie ale budú pokrývať len apríl.

Obmedzovaním prísunu peňazí z ELA zvyšuje ECB tlak na to, aby Atény zrýchlili rokovania s veriteľmi. Hovorca Európskej komisie v stredu povedal, že v týchto rozhovoroch ďalej pretrvávajú nezhody v otázkach rozpočtových cieľov, reforiem dôchodkového systému a trhu práce aj ohľadom veľkosti štátneho sektora.

Za kľúčový sa teraz považuje termín 5. júna, kedy musí Grécko uhradiť ďalšie dlžnú splátku Medzinárodnému menovému fondu. Za celý jún potom majú Atény fondu splatiť celkovo 1,6 miliardy eur. Pribúda ale vysoko postavených predstaviteľov vlády, ktorí tvrdia, že Atény na uhradenie splátky MMF nemajú peniaze a dajú namiesto toho prednosť výplatám miezd a dôchodkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ECB #trojka veriteľov #eurozóna