Optimistické špekulácie o Grécku podporili akcie aj euro

Grécki vyjednávači začali so zástupcami medzinárodných veriteľov spisovať návrh dohody na technickej úrovni. Agentúre Reuters to v stredu povedal nemenovaný predstaviteľ gréckej vlády.

27.05.2015 19:40
debata (1)

Správa, ktorá by mohla naznačovať pokrok v rokovaniach medzi Aténami, Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF), vyvolala na finančných trhoch výrazné oživenie gréckych aj európskych dlhopisov, akcií i kurzu eura. Európska komisia ale uviedla, že obe strany ešte nie sú tak ďaleko, aby mohli začať s prácou na konečnej dohode.

„V bruselskej skupine sa dnes (v stredu) začínajú procedúry vypracovania dohody na úrovni technického štábu,“ povedal predstaviteľ. Dodal, že grécky premiér Alexis Tsipras je kvôli dohode v neustálom kontakte s hlavami ostatných krajín eurozóny. Index aténskej burzy vďaka jeho vyhláseniu vzrástol o 3,55 percenta na 851,81 bodu, širší index západoeurópskeho trhu FSEurofirst 300 si pripísal 1,27 percenta a uzavrel na 1622,96 bodu.

Tsipras po stredajšom zasadnutí ministrov zapojených do rokovaní povedal, že rozhovory sú v poslednej fáze a že čoskoro budú zverejnené podrobnosti dohody. „Urobili sme veľmi veľa krokov. Sme už v cieľovej rovinke, konečná dohoda je nablízku,“ povedal premiér novinárom po zasadnutí.

Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis v reakcii na správu z Grécka povedal, že technická dohoda sa ešte spisovať nezačala. „Pracujeme na takejto dohode veľmi usilovne, stále tam ale nie sme,“ povedal. Ani nemenovaný zástupca európskych veriteľov nemohol začatie prác na technickej dohode potvrdiť. „Kiež by to bola pravda,“ povedal predstaviteľ agentúre Reuters.

V Bruseli od marca rokujú zástupcovia Grécka a veriteľskej „trojky“ – Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a MMF – o pláne gréckych reforiem a opatrení, ktorého schválenie by Aténam umožnilo do júna dočerpať zvyšných 7,2 miliardy eur z dohodnutého úverového programu. Bez týchto peňazí by zrejme Grécko nebolo schopné v júni uhradiť splatné úvery v MMF a skončilo by v platobnej neschopnosti.

Hovorca Európskej komisie v stredu povedal, že v rozhovoroch naďalej pretrvávajú nezhody v otázkach rozpočtových cieľov, reforiem dôchodkového systému a trhu práce, ale aj ohľadom veľkosti gréckeho štátneho sektora. Podľa gréckeho predstaviteľa nebude technická dohoda obsahovať znižovanie miezd štátnych zamestnancov ani dôchodkov, zahŕňa ale reformu dane z pridanej hodnoty a nižšiu požiadavku na prebytok primárneho rozpočtu, teda bez zahrnutia dlhovej služby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna