Lamborghini Urus zložia Taliani, zrejme aj z dielov z Bratislavy

Talianska automobilka Lamborghini potvrdila, že vstúpi na trh s luxusnými športovo-úžitkovými vozidlami (SUV). Nový očakávaný model bude vyrábať v Taliansku.

27.05.2015 22:00
Lamborghini Urus Foto:
Lamborghini Urus
debata

Nový model sa má na trhu objaviť v roku 2018. Podľa agentúry AP firma uvažovala o výrobe nového modelu aj na Slovensku. Ponuka stimulov od talianskej vlády však bola podľa generálneho riaditeľa Stephana Winkelmanna výhodnejšia a firma sa preto nakoniec rozhodla ponechať výrobu doma.

Automobilka dostala od talianskej vlády finančné stimuly v objeme viac ako 80 miliónov eur. Vďaka výrobe nového vozidla má vzniknúť 500 pracovných mi­est.

Lamborghini predstavila svoj SUV Urus ako koncept v roku 2012. Automobilka očakáva, že vyrobí ročne až 3000 vozidiel nového modelu, čo viac ako zdvojnásobí výrobu v závode Lamborghini blízko talianskeho mesta Bologna.

Cena vozidla by podľa agentúry Reuters mala byť 180 000 eur. Podľa analytikov IHS Automotive je nový model dôležitým doplnkom značky Lamborghini, pretože jej môže prilákať nových zákazníkov.

Lamborghini je súčasťou nemeckej automobilky Volkswagen. Server topspeed.com upozornil, že doteraz sa špekulovalo o tom, že Urus sa bude vyrábať v závode Volkswagenu v Bratislave, kde sa vyrábajú aj ďalšie SUV automobilky Touareg a Audi Q7 a karosérie Porsche Cayenne.

Topspeed.com sa domnieva, že slovenský závod o výrobu nového Lamborghini nepríde a s výrobou to bude rovnaké, ako v prípade Porsche Cayenne. Na Slovensku sa vyrábajú karosérie, podvozok a časť poháňacieho mechanizmu modelu Cayenne; tieto časti sa potom posielajú do Lipska na konečnú montáž. Tentoraz ale budú tieto časti smerovať zo Slovenska do Talianska.

debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #Lamborghini Urus