Porošenko podpísal zákon umožňujúci Kyjevu zastaviť splácanie dlhu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok podpísal zákon, ktorý vláde umožňuje pozastaviť splátky zahraničných dlhov.

29.05.2015 08:33
debata (68)

Zákon, ktorého znenie minulý týždeň schválil parlament, chce Kyjev využiť na tlak na súkromných ​​zahraničných veriteľov v rámci rokovaní o reštruktura­lizácii ukrajinského dlhu.

Úrad prezidenta oznámil, že zákon nadobudne platnosť, akonáhle bude oficiálne zverejnený. Jeho platnosť je obmedzená 1. júlom budúceho roka, uviedla agentúra Reuters.

Ukrajina, ktorá zažíva ekonomickú a finančnú krízu, sa snaží s veriteľmi dohodnúť na podmienkach úľavy dlhovej záťaže, rozhovory sa ale tento mesiac zadrhli. Kyjev chce reštrukturalizovať zahraničný dlh v objeme asi 23 miliárd dolárov a chce tým ušetriť vyše 15 miliárd dolárov.

Ukrajina v rámci reštrukturalizácie dlhu požaduje nielen predĺženie splatnosti dlhopisov, ale aj redukciu ich nominálnej hodnoty a zníženie úrokov. Držitelia ukrajinského dlhu ale začiatkom minulého týždňa návrh na zníženie istiny odmietli. Podľa Kyjeva nový zákon umožní potrestať „bezohľadných“ veriteľov tým, že im budú „v prípade potreby“ pozastavené splátky dlhu.

Nový ukrajinský zákon okamžite kritizovalo Rusko. Prezident Vladimir Putin uviedol, že nový ukrajinský zákon je v podstate prípravou na vyhlásenie ukrajinskej platobnej neschopnosti, a minister financií Anton Siluanov pohrozil, že ak Kyjev nedodrží podmienky splácania svojho dlhu, poženie ho Rusko pred medzinárodné súdy.

Rusko požičalo Ukrajine vo forme eurobondu tri miliardy dolárov a v júni má byť tento dlhopis splatený. Rusko, ktoré je od vlaňajška kvôli svojej anexii Krymu s Ukrajinou a so Západom v konflikte, sa do rokovania o reštruktura­lizácii dlhu odmietlo zapojiť.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina