Švajčiarsku ekonomiku poslal silný frank do recesie

Švajčiarska ekonomika v prvom štvrťroku klesla o 0,2 percenta. Hospodársku aktivitu podkopalo najmä výrazné posilnenie švajčiarskeho franku v dôsledku januárového zrušenie limitu pre jeho rast voči euru. Oznámil to v piatok Štátny úrad pre hospodárske záležitosti (SECO). V poslednému štvrťroku minulého roka ekonomika vykázala rast o pol percenta.

29.05.2015 09:41
debata

Analytici v ankete agentúry Reuters pokles očakávali, v priemere ho ale odhadovali iba na 0,1 percenta. Úrad SECO uviedol, že negatívny vplyv na výkon ekonomiky mal predovšetkým vývoj obchodnej bilancie.

Švajčiarska centrálna banka v septembri 2011 zaviedla opatrenia, ktoré bránili poklesu kurzu eura voči franku pod 1,20 CHF, aby ochránila ekonomiku pred negatívnymi dôsledkami silnej domácej meny. Tento rok v januári túto politiku prekvapivo zrušila, čo viedlo k prudkému rastu kurzu franku.

Silnejšia domáca mena má negatívny vplyv na konkurencieschop­nosť exportu, ktorý je tradičným motorom rastu švajčiarskej ekonomiky. Vláda však nepredpokladá, že silný frank vyvolá v krajine ekonomickú krízu. Podľa jej marcovej prognózy hospodársky rast v tomto roku dosiahne 0,9 percenta a v budúcom roku zrýchli na 1,8 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #frank