Gazprom: Dlh Ukrajiny za plyn je 29,5 mld. USD

Ukrajina dlhuje Rusku za plyn takmer 29,5 mld. USD, uviedla vo štvrtok spoločnosť Gazprom. Ukrajinská spoločnosť Naftogaz a ruská spoločnosť Gazprom vyvolali spor, ktorý riešia na arbitrážnom súde v Štokholme.

29.05.2015 09:46
debata (20)

Naftogaz žiada od Gazpromu viac ako 16 mld. USD. Kyjev namieta proti cenám ruského plynu a taktiež proti dlhu v hodnote miliárd dolárov. Ukrajina sa tak obrátila na arbitrážny súd, ktorý definitívne rozhodne.

„Celkový dlh Ukrajiny je doteraz 29,477 mld. USD,“ povedal šéf Gazpromu Alexej Miller. Podľa jeho slov z celkovej výšky dlhu tvorí suma za dodávky z rokov 2013 a 2014 spolu 2,6 mld. USD, 200 mil. USD je dlh za dodávky plynu na juhovýchod Ukrajiny a zvyšok tvorí pokuta vyplývajúca z klauzuly, ktorá stanovuje minimálny objem plynu, za ktorý musí klient zaplatiť bez ohľadu na reálne odobraté množstvo. Naftogaz tvrdí, že táto klauzula je v rozpore s desaťročným kontraktom podpísaným v roku 2009.

Gazprom sa s Ukrajinou dohodol na podmienkach dodávok ruského plynu v druhom kvartáli. V tejto dohode klauzula o minimálnej platbe nie je.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz