Varufakis: Termín na dohodu s veriteľmi vyprší 30. júna

Lehota na nájdenie dohody medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi vyprší 30. júna, kedy sa skončí predĺžený program pomoci pre Grécko. Vyhlásil to v piatok grécky minister financií Janis Varufakis.

29.05.2015 11:35
debata

Dohoda má Aténam poskytnúť ďalšiu finančnú pomoc výmenou za reformy. Silne zadlžené Grécko peniaze potrebuje čo najskôr, aby odvrátilo hrozbu platobnej neschopnosti. Varufakis podľa agentúry AFP ubezpečil, že strany k dohode dospejú „rýchlo“.

„Podľa podmienok dohody medzi Aténami a ich veriteľmi z 20. februára bol program pomoci pre Grécko predĺžený do 30. júna. Je to teda tento dátum, ku ktorému je potrebné dospieť k dohode,“ povedal minister gréckej rozhlasovej stanici Vima FM.

Ministri financií eurozóny sa vo februári dohodli na štvormesačnom predĺženie platnosti druhého programu úverovej pomoci pre Grécko. Výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur Aténam ale eurozóna podmienila tým, že zástupcovia veriteľov zhodnotia pozitívne reformný plán novej gréckej vlády.

Rokovaní odvtedy postupujú len veľmi pomaly, hoci silne zadlžená krajina peniaze nutne potrebuje na odvrátenie hrozby platobnej neschopnosti.

Grécka vláda tento týždeň oznámila, že dohodu s medzinárodnými veriteľmi chce dosiahnuť do nedele. Hlavný grécky vyjednávač ale médiám oznámil, že na dosiahnutie dohody je potrebný zásahu na najvyššej politickej úrovni, pretože vyjednávacie tímy na technickej úrovni v takzvanej bruselskej skupine to úplne nedokážu nikdy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna