Najväčšiemu kúpeľnému mestu chýbajú IC vlaky

Obyvatelia Piešťan sa dožadujú lepšieho vlakového spojenia so zvyškom Slovenska. Kúpeľnému mestu chýbajú štátne IC vlaky a aj služby nového súkromného dopravcu RegioJet. Aktuálne na žlté vlaky v meste prebieha aj elektronická petícia, ktorú podpísalo viac ako 160 ľudí.

30.05.2015 12:00
Piešťany, vlak Foto: ,
V Piešťanoch zastavujú len osobné vlaky a rýchliky.
debata (10)

Na železničnej stanici v Piešťanoch v súčasnosti zastavujú len rýchliky a osobné vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorými môžu študenti a dôchodcovia cestovať bezplatne. Súkromné žlté vlakové súpravy zastavia, len ak sa nazbiera viac ako 25 cestujúcich, ktorí chcú cestovať na viac ako 150 kilometrov. Ak má skupina záujem o mimoriadnu zastávku, musí včas vyplniť formulár na webe spoločnosti. „Naši pracovníci sa záujemcom ozvú a doriešia s nimi detaily ich cesty,“ hovorí Tomáš Bořuta, hovorca RegioJetu.

Počas pracovného týždňa zastavuje v Piešťanoch 36 vlakov denne. V sobotu ich je 21, v nedeľu 23. V čase vybraných sviatkov je grafikon mierne odlišný. „Kostru železničnej dopravy v Piešťanoch tvoria predovšetkým rýchliky jazdiace na trase Bratislava-Žilina-Košice a Bratislava-Žilina. Okrem nich zastavujú v Piešťanoch regionálne expresy. Podobne ako rýchliky obsluhujú len vybrané stanice, ale dá sa v nich uplatniť výhodnejšie cestovné,“ približuje hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová. V meste nemajú zastávku len IC vlaky a nedeľný posilový rýchlik. Morháčová hovorí, že IC vlaky zastavovali v Piešťanoch naposledy v polovici 90. rokov.

Pravidelnú zastávku v Piešťanoch RegioJet zatiaľ neplánuje. Dôvodom je podľa Bořutu množstvo prebiehajúcich výluk na trati Železničnej spoločnosti Slovensko. „Ide najmä o rozsiahlu výlukovú činnosť pri Trenčíne a medzi Púchovom a Vrútkami, ktoré by mali byť ukončené počas jari nasledujúceho roka.“ Momentálne je dôležitá plynulosť spojenia. Po ukončení výluk bude RegioJet zastávky opäť prehodnocovať.

Primátor Piešťan Miloš Tamajka ešte v januári zaslal listy spoločnosti RegioJet a ministerstvu dopravy. Žiadal v nich o zriadenie železničných zastávok IC vlakov aj vlakov spoločnosti RegioJet. Piešťany však nie sú podľa vyjadrení z ministerstva aj zo spoločnosti RegioJet dostatočne zaujímavé na to, aby tu požadované vlaky zastavovali. Primátor sa spojil s riaditeľom RegioJetu Radimom Jančurom aj telefonicky. „Z rozhovoru vyplynulo, že tu neplánujú zriadiť zastávku pre údajne nedostatočný počet cestujúcich z a do Piešťan,“ povedala hovorkyňa primátora Eva Bereczová. Napriek zamietavým odpovediam sa bude mesto o zastávky usilovať.

V porovnaní s minuloročným cestovným poriadkom bola v Piešťanoch posilnená diaľková doprava. Ubudli však osobné vlaky. „Problémom bolo nízke využitie týchto spojov. Cestovalo nimi v priemere pár desiatok cestujúcich. Dôvod môže spočívať aj vo väčšej vzdialenosti železničných zastávok od obcí,“ uviedla Morháčová.

Zástupcovia krajov podľa Morháčovej sľúbili, že vzhľadom na zmenu železničných výkonov prehodnotia dopravnú obsluhu regiónu prímestskou autobusovou dopravou. Pripomína, že počet vlakových kilometrov, ktoré môže železničná spoločnosť na danej trati prejazdiť, je obmedzený.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Železničná spoločnosť #RegioJet #IC vlak #Piešťan