MMF prudko zhoršil Kyjevu prognózu. Ukrajina je blízko k bankrotu

Medzinárodný menový fond (MMF) prudko zhoršil hospodárske vyhliadky Ukrajiny. Na tento rok počíta s prepadom hrubého domáceho produktu (HDP) o deväť percent, zatiaľ čo ešte v apríli predpovedal prepad o 5,5 percenta. Fond uviedol, že inflácia na konci roka stúpne až na 46 percent.

31.05.2015 22:18
debata (131)

Ukrajina je na pokraji štátneho bankrotu. Tamojšia ekonomika sa potýka s negatívnymi dôsledkami povstania proruských separatistov na východe krajiny a tiež s dopadmi minuloročnej anexie polostrova Krym Ruskom.

Menový fond výhľad zverejnil po skončení návštevy svojej misie v Kyjeve. Témou návštevy bola kontrola dodržiavania podmienok schváleného úverového programu pre Ukrajinu.

Podľa MMF ukrajinské úrady podmienky programu o úverovej pomoci plnia, hoci niektoré z nich s oneskorením.

„Dobrá realizácia programu sa darí dosahovať napriek výnimočne obtiažnemu prostrediu, sčasti kvôli nedoriešenému konfliktu na východe, ktorý si v prvom štvrťroku vybral na ekonomike väčšiu daň, než sa očakávalo,“ uviedol menový fond. V súlade s tým teda zhoršil vyhliadky ekonomiky na tento rok. Na odhade vysokej miery inflácie sa podpísal vývoj výmenných kurzov a tiež zvýšenie cien energií.

Výkonná rada MMF v marci schválila dohodnutý štvorročný úverový program pre Ukrajinu v objeme 17,5 miliardy dolárov. Celkovo by Ukrajina mala počas nasledujúcich štyroch rokov od medzinárodných veriteľov, ku ktorým patrí aj Európska únia, získať 40 miliárd dolárov.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina