Na Slovensku narástol počet dlhodobo nezamestnaných

Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu apríla tohto roka takmer 76,5 tisíc osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. V porovnaní s koncom apríla minulého roka ide o nárast takmer o 1,7 tisíc osôb.

01.06.2015 11:41
debata (10)

Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu apríla medziročne klesol o 16,6 tisíca na 196,1 tisíc osôb. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Počet dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako štyri roky, oproti aprílu vlaňajška vzrástol v takmer všetkých krajoch na Slovensku.

Najvýraznejší nárast zaznamenal Košický kraj, a to o 564 osôb na 17,8 tisíc ľudí. Nasleduje Bratislavský kraj, v ktorom sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky medziročne zvýšil o 307 osôb na takmer 1,3 tisíc. Tretí najhorší je v náraste počtu dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky Žilinský kraj. Kým v apríli minulého roka v ňom bolo bez práce viac ako štyri roky takmer 5,2 tisíc evidovaných nezamestnaných, v apríli tohto roka už išlo takmer o 5,5 tisíca uchádzačov o prácu.

V Nitrianskom kraji počet dlhodobo nezamestnaných v tejto kategórii za rovnaké obdobie stúpol o 285 osôb na takmer 7,2 tisíca.

Trenčiansky kraj vykázal ku koncu apríla tohto roka vyše 3,9 tisíc nezamestnaných, ktorí si hľadajú zamestnanie viac ako štyri roky. Oproti koncu apríla 2014 ide o nárast o 261 ľudí.

V Trnavskom kraji sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky v rovnakom období zvýšil o 100 osôb na 2,4 tisíc ľudí. V evidencii úradov práce viac ako štyri roky bolo v Prešovskom kraji ku koncu apríla tohto roka vyše 20,5 tisíca ľudí, čo je oproti aprílu vlaňajška zvýšenie o 37 osôb.

Jediným krajom, v ktorom v apríli tohto roka počet nezamestnaných vedených v evidencii nad 4 roky medziročne klesol, bol Banskobystrický kraj. Ku koncu štvrtého mesiaca tohto roka bolo v tomto kraji bez práce viac ako štyri roky vyše 17,9 tisíc ľudí, čo je oproti koncu apríla 2014 menej o 186 osôb.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhodobá nezamestnanosť #Úrad práce #nezamestnaní