Vlaňajšie tragédie potopili Malaysia Airlines

Letecká spoločnosť Malaysia Airlines, ktorú vlani postihli dve letecké katastrofy, "technicky" zbankrotovala. Povedal to v pondelok jej nový generálny riaditeľ Christoph Mueller, čím poukázal na nutnosť reštrukturalizácie firmy, v rámci ktorej sa počet zamestnancov zníži o tretinu a zrušia sa niektoré medzinárodné linky.

01.06.2015 15:40
Malajzijské lietadlo, Foto: ,
Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines
debata (4)

„Technicky sme zbankrotovali…zhor­šovanie výsledkov spoločnosti sa začalo dávno pred tragickými udalosťami roku 2014,“ uviedol Mueller. Firmu Malaysia Airlines, ktorá pre ostrú regionálnu konkurenciu už roky vykazovala stratu, vlani vážne postihli dve od seba nezávislé katastrofy. V marci 2014 zmizol nad oceánom let MH370 s 239 pasažiermi na palube. V júli toho istého roka nad povstaleckým územím na východnej Ukrajine zostrelili let MH17, pričom zahynulo všetkých 298 cestujúcich.

Spoločnosť Malaysia Airlines v pondelok informovala, že z právneho hľadiska Malaysian Airline System Bhd zaniká a nahradí ju nový právny subjekt Malaysia Airlines Bhd. Letecký prepravca zároveň potvrdil realizáciu už skôr zverejneného plánu, ktorý ráta so znížením počtu zamestnancov o 6 tis. na 14 tisíc. „Zostaneme medzinárodným prepravcom s medzikontinen­tálnymi spojeniami,“ povedal Mueller. Poznamenal, že hoci niektoré medzinárodné linky firma zruší, neexistujú plány na jej zmenu na regionálneho prepravcu. Dodal, že Malaysia Airlines nebude redukovať sieť svojich domácich liniek. Opatrenia v oblasti kapacity firmy podľa jej generálneho riaditeľa budú znamenať, že na niektorých linkách nasadí menšie lietadla, zmenší frekvenciu prepravy na iných linkách a niektoré linky úplne zruší.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Malaysia Airlines #zostrelené malajzijské lietadlo #MH370