V trnavskom PSA je nálada na štrajk

Dva roky mali zamestnanci PSA Peugeot Citroën plošne zmrazené platy. O ich zvýšení začali odbory rokovať s vedením automobilky ešte v januári. Počas kolektívneho vyjednávania k dohode nedospeli. Nepomohol ani prostredník z ministerstva práce. Základná organizácia odborového zväzu KOVO vyhlásila 22. mája štrajkovú pohotovosť.

02.06.2015 13:30
debata
Napriek zmrazeným platom sa životná úroveň... Foto: SITA, Pavol Machovič
PSA, Peugeot, Citroën, protest Napriek zmrazeným platom sa životná úroveň zamestnancov PSA príliš nezhoršila, chcú ju však zlepšiť.

Na výplatnej páske mali pracovníci niekoľko mesiacov rovnakú mzdu. Dostávali ju aj v čase, keď sa nevyrábalo a zostali doma. Firma sa na druhej strane zaviazala, že počas tohto obdobia nebude prepúšťať.

„Za ideálnych podmienok by som sa priklonil k individuálnemu zvýšeniu mzdy, ale neexistuje tu transparentný spôsob individuálneho odmeňovania. Nikto nevie, čo a ako má urobiť pre to, aby ho dostal,“ hovorí jeden z dlhodobých zamestnancov, ktorý v Peugeote pracuje ako technik.

Na začiatku roka si síce stanovujú ciele a o rok ich vyhodnocujú, v praxi to však podľa jeho slov nefunguje. Štrajk je rozhodnutý podporiť. Myslí si, že odborárom sa podarí získať dostatok podpisov na jeho vyhlásenie.

Jeho životná úroveň sa počas dvojročného zmrazenia platov nezmenila. „Nemám sa horšie ako pred dvoma rokmi, ale ani lepšie.“ Ako dodáva, nezáleží na tom, na koľko percent človek robí, vždy dostane rovnako. V trnavskej automobilke robí takmer osem rokov. „Za ten čas sa môj plat vyšplhal na dvojnásobok platu operátora výroby.“ Priemerné čisté mzdy zamestnancov trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën sa v minulom roku pohybovali na úrovni 865 eur v čistom.

Vďaka minimálnej inflácii v poslednom období na tom zamestnanci PSA napriek zmrazeniu platov nie sú až tak zle. „Predpokladáme, že väčšina domácností pravdepodobne zaznamenala mierny rast alebo stagnáciu svojich reálnych príjmov aj v prípade, že ich nominálne mzdy nerástli,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Týka sa to najmä zamestnancov v priemernej domácnosti, ktorá však ako taká v skutočnosti neexistuje. „Každá domácnosť má svoj vlastný individuálny spotrebný kôš, a preto sa aj inflácia v jednotlivých domácnostiach môže mierne líšiť.“

Vysvetľuje to tým, že v posledných rokoch ceny na Slovensku nerástli, skôr mierne klesali. „Pokles je viditeľný najmä v prípade cien pohonných hmôt, energií, ale aj veľkej časti potravín. Pri často nakupovaných položkách, kde zmenu cien vnímajú spotrebitelia citlivejšie, je pokles cien výraznejší. Za posledné dva roky dokonca o viac ako jedno percento.“

Odbory v PSA podľa agentúry SITA pôvodne žiadali zvýšenie základných miezd o deväť percent. Neskôr ustúpili a požadovali jednorazovú odmenu 500 eur pre zamestnanca v roku 2015 a na budúci rok zvýšenie základného platu o 60 eur a podiel na hospodárskych výsledkoch. Vedenie ponúklo na tento rok jednorazovú odmenu 300 eur plus 100 eur pre zmenových zamestnancov, na budúci rok zvýšenie základných miezd o 27 eur a odmenu maximálne do 200 eur. Podľa automobilky by si výrobní zamestnanci s minimálnymi mzdami prilepšili o 4,2 percenta a mimoriadnu odmenu. Na vyhlásenie ostrého štrajku musia odborári získať podpisy nadpolovičnej väčšiny zamestnancov, ktorých je asi 2 700.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #PSA #štrajková pohotovosť