České aerolínie predali posledné boeingy, lietajú airbusmi

České aerolínie (ČSA) sa po rokoch vyjednávania zbavili posledných nepotrebných lietadiel, dvoch dlhoročných Boeingov 737.

03.06.2015 07:48
debata

Stroje už pre svoj vek nesmeli lietať v Európe, slúžiť ešte budú v Južnej Amerike, zrejme v Peru. Firma tak vlastní už len airbusy. Napísal to dnes denník E15.

Lietadlá boli posledným majetkom, ktorý mohol stratový dopravca predať. „Nemáme žiadny vankúš, už žiadny majetok, ktorý by sme mohli speňažiť,“ povedal denníku predseda predstavenstva ČSA Jozef Sinčák.

Predaj dvojica boeingov trval podľa Sinčák štyri roky, cenu a meno kupca aerolinky neuviedli. Celkovo bolo na predaj päť boeingov, o všetky pôvodne prejavila záujem firma z Južnej Afriky. Nakoniec ale zaplatila len tri lietadlá, z toho jedno dodnes parkuje v Ruzyni.

Boeingy sa v ČSA objavili v roku 1992, ich počet postupne stúpol až na 19. Pri veľkej obnove flotily v rokoch 2004 až 2005 ale dopravca pod vedením Jaroslava Tvrdíka začal nakupovať airbusy. Poslední cestujúci boeingom vo farbách ČSA leteli v januári 2013.

České aerolínie v minulom roku hospodárili so stratou 631 miliónov korún, čo je takmer o tretinu menej ako o rok skôr. Tržby sa znížili o 6,5 percenta na 9,5 miliardy korún. Štát už v ČSA vlastní len necelých 20 percent akcií, 44 percent má kórejská Korean Air a 34 percent súkromná letecká spoločnosť Travel Service. Zvyšných 2,26 percenta je majetkom Slovenskej poisťovne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus #Boeing #ČSA