Bridlicová revolúcia v Európe nebude

Revolúcia v ťažbe bridlicového plynu na americký spôsob sa v Európe neuskutoční. Britskej stanici BBC to povedal šéf Medzinárodnej plynárenskej únie (IGU) Jerome Ferrier.

07.06.2015 01:00
debata (37)

Rozmach ťažby plynu z bridlicových hornín v USA pomohol znížiť tamojšie ceny energií. Niektoré európske vlády by teraz chceli rozvíjať vlastné zdroje tohto nekonvenčného ply­nu.

„Nemôžete opakovať (americkú skúsenosť) v Európe,“ uviedol Jerome Ferrier. Dodal, že „politici váhajú prijať rozvoj (ťažby z) bridlíc“.

Šéf IGU stanici BBC povedal, že rozvoj bridlicového plynu naráža na odpor v Británii a v Poľsku a v „žiadnom prípade“ nenastane vo Francúzsku. Iné krajiny, vrátane Nemecka, Rumunska a Bulharska, uvalili moratória na kontroverznú technológiu zvanú hydraulické frakovanie, ktorá sa používa na ťažbu z bridlicových hornín.

Podľa Ferriera je „škoda“, že sa možnosť ťažby plynu z bridlíc sa skúmať nebude. „Budúcnosť plynu (ale) nezávisí na bridlicovom plyne – konvenčného plynu je dostatok na viac ako storočie,“ povedal nedávno BBC na medzinárodnej plynárenskej konferencii v Paríži.

Vyslovil sa zároveň na určovanie cien uhlíka, ktoré by obmedzili používanie uhlia. Pri jeho spaľovaní vzniká veľké množstvo oxidu uhličitého, s ktorým sa spája globálne otepľovanie.

Európska komisia v roku 2005 zaviedla systém obchodovania s emisnými povolenkami s cieľom znižovať objem vypustených skleníkových plynov. Na znižovanie emisií ale tento systém nemal vplyv, predovšetkým preto, že cena uhlíka je veľmi nízka, podotkla BBC.

Pre stanovanie ceny uhlíka na celosvetovej úrovni sa tento týždeň vyslovili veľké európske ropné a plynárenské spoločnosti ako Statoil alebo Total. Vlády vyzvali, aby stanovili globálny cenu emisií uhlíka. To by podľa agentúry Reuters mohla dramaticky zmeniť podiely uhlia a zemného plynu v energetickom mi­xe.

Veľké americkej energetickej firmy sa ale k iniciatíve nepripojili. Šéf ťažobného gigantu ExxonMobil Rex Tillerson v utorok poukázal na to, že emisie oxidu uhličitého v USA klesajú, hoci ceny uhlíka sa v krajine nestanovujú.

Za nižšími emisiami stojí čistejší bridlicový plyn, ktorý nahrádza uhlie, napísal BBC. Podľa šéfa IGU Ferriera ale k takému vývoju v Európe nedôjde.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #bridlicový plyn