WSJ: Škodlivosť ťažby plynu z bridlíc sú len zelené povery

Keď vo štvrtok priznala bezpečnosť dobývania ropy a plynu z hornín pomocou takzvaného frakovania aj americká vládna Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA), nezostalo odporcom tejto ťažby už veľa v rukách, píše americký denník The Wall Street Journal.

07.06.2015 13:51
debata (30)

Zistenie EPA neprekvapí nikoho, kto o ťažbe z bridlicových ložísk v USA niečo vie, a ukazuje na podvodnost argumentov tých politikov, ktorí v niektorých ľavicovo orientovaných štátoch USA frakovanie zakázali, píše denník.

„Nenašli sme dôkazy, že by tieto mechanizmy (tlakové vstrekovanie chemicky upravenej vody a piesku do hlbokej horniny s cieľom vytesniť z nej ropu či plyn) viedli v Spojených štátoch k rozšíreným a systematickým dopadom na zdroje pitnej vody,“ konštatovala EPA v správe, ktorá je výsledkom piatich rokov skúmanie a ktorá má takmer 1400 strán a množstvo príloh.

Ako napísal ekonomický denník The Wall Street Journal (WSJ), zelené hnutia vyvolávajú špekulatívne obavy z toho, že pri frakovaní prenikajú do vodných zdrojov toxické zmesi, ktoré znehodnocujú pitnú vodu. Štáty ako je New York, Maryland, Kalifornia a Vermont to využili ako zámienku na zavedenie moratória na frakovanie alebo k jeho zákazom.

Štúdia EPA je ale doteraz najúplnejším a najhlbším prieskumom týchto rizík a jej závery sú pozoruhodné. Snahou federálnej agentúry bolo nájsť si výhovorku pre prevzatie regulácie frakovania od štátov, ktoré svoju prácu robia dobre, píše WSJ. Keby existoval akýkoľvek dôkaz širšej nebezpečnosti frakovania, EPA by ho určite našla.

Pre Obamovu administratívu je zistenie EPA niečím podobným, ako keď sa Bushovej vláde nepodarilo nájsť v Iraku zbrane hromadného ničenia. EPA dokonca pripúšťa, že boom ťažby ropy a plynu v USA „zvýšil domácu ponuku energetických surovín a mnohých oblastiach v USA priniesol hospodársky prospech“.

Nie ale všetkým, podotýka WSJ. Jednou z výnimiek je štát New York, ktorého demokratický guvernér Andrew Cuomo vlani po svojom znovuzvolení frakovanie vlastným výnosom zakázal, hoci v kampani naznačoval opak. Na územie tohto štátu zasahuje obria bridlicová formácie Marcellus, na ktorej sa v susednej Pensylvánii – užitočne pre región postihnutý dezindustriali­záciou – prudko rozvíjajú ťažobné aktivity.

Cuomovo ministerstvo zdravotníctva ale po voľbách vydalo správu plnú pochybných tvrdení a korunovanú záverom, že nemôže „s absolútnou vedeckou istotou“ – ako keby niečo také vôbec existovalo – povedať, že frakovanie neohrozuje verejnosť. Správa odkazovala práve na možnosť kontaminácie zdrojov vody a zhoršenie kvality pitnej vody. Inými slovami, Cuomovi zamestnanci nedokázali nájsť dôkazy, že frakovanie škodí vode, tak sa to zakázalo, kým niečo nenájdu, píše denník.

Chudobné regióny štátu New York sa teda podľa denníka „musia skloniť pred zelenými poverami elít z New York City“. Mesta Rochester a Buffalo, ktoré by sa mohli stať centrami energetickej renesancie na severovýchode USA, sú pritom treťou a štvrtou najchudobnejšou mestskou oblasťou v Amerike po Detroite a Clevelandu. Keď frakovanie požehnala aj EPA, vidí Cuomovo vypočítavé politikárčenie v plnom svetle celý svet, uzatvára denník.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #bridlicový plyn #frakovanie #EPA