Slovensko sa stane križovatkou pre plyn

Plyn sa nebude na Slovensku tranzitovať už len medzi východom a západom krajiny. Slovensko v júli otvorí nové potrubie do Maďarska a do roku 2019 sa počíta aj s plynovodom do Poľska. Okrem toho sa naďalej počíta aj s tým, že by ruský plyn potiekol od nás aj spätne na Ukrajinu, keďže prepravca Eustream oficiálne stanovisko o zrušení trasy cez Ukrajinu od ruskej spoločnosti Gazprom nedostal.

10.06.2015 00:00
plyn, Gajary Foto: ,
Od júla sa spustí plynovod do Maďarska a v roku 2019 sa očakáva prepojenie s Poľskom.
debata (39)

Nad niektorými plynovodmi v Európe pritom naďalej visí otáznik, niektoré sa rozvíjajú, aj keď ešte nie je isté, či budú mať pre koho prepravovať. Aj takto vyzerá budúca plynárenská mapa v strednej Európe, ktorá sa v týchto dňoch kompletne mení.

Pokiaľ stále nie je isté, či od roku 2020 potečie plyn cez Ukrajinu smerom na Slovensko, plynové prepojenia sa budujú v Turecku, pomocou ktorých sa má Európa spojiť s azerbajdžanskými zdrojmi, ale aj v strednej Európe. Európska únia definitívne odsúhlasila pre projekt spájajúci Poľsko so Slovenskom podporu na prípravné štúdie a výkon inžinierskych štúdií vo výške 4,6 milióna eur.

Plynovodom do Maďarska sa južní susedia budú môcť dostať ku takmer 4,5 miliardám metrov kubických plynu ročne, čo im môže pomôcť diverzifikovať vlastné zdroje a získať prístup k lacnejšiemu plynu. Analytici pritom predpokladajú, že plyn potečie hlavne zo Slovenska do Maďarska, aj keď technické možnosti plynovodov počítajú aj s opačným tokom. Prevádzka má začať už od júla, aké kapacity si obchodníci objednali však ešte známe nie je. Prepravná spoločnosť Eustream momentálne prijíma objednávky od záujemcov o prepravu plynu. Všeobecne platí, že zisky z prepravy sa pohybujú v závratných sumách, Eustream však zatiaľ odhady, koľko by mohol prepraviť, nemá.

"Podrobnosti finančného charakteru a detaily, na ktoré sa pýtate, vám nemôžeme poskytnúť okrem iného aj preto, že ani jeden z uvedených projektov zatiaľ nie je vo fáze komerčnej prepravy plynu, " hovorí hovorca spoločnosti Eustream Vahram Chuguryan.

Len ročný čistý zisk z tranzitu spoločnosti Eustream však napríklad v minulom roku vyšiel na 334 miliónov eur. Druhou rozvíjajúcou sa trasou je prepojenie s Poľskom. Má byť súčasťou plánovaného Severojužného koridoru a dopraviť na Slovensko aj zdroje z LNG terminálu v Poľsku Świnoujście. Hoci je stlačený plyn v súčasnosti drahší ako plyn z dlhodobých kontraktov, ktorý je naviazaný na ceny ropy, predpokladá sa, že v budúcnosti by jeho cena mohla klesnúť.

"Dosah na klesajúcu cenu LNG plynu má aj situácia v Japonsku. Japonci odoberajú menej plynu, dôsledkom čoho jeho cena klesá aj v Európe, " hovorí analytik EnergiepreVas Jozef Badida.

Pomocou tohto plynovodu by však nemal tiecť len stlačený plyn, ale aj akýkoľvek iný plyn, ktorý sa dostane do terminálu v Świnoujście. Jeho cieľom má byť prepojenie prepravných trás krajín strednej a juhovýchodnej Európy a zaistiť tak väčšiu bezpečnosť dodávok plynu. Prepojenie slovenskej a poľskej prepravnej sústavy môže otvoriť prístup aj poľským subjektom k dodávkam z takzvaného južného koridoru, ktorý má dodávať zemný plyn z oblasti Kaspického mora. Problémom však môže byť, že v Českej republike existuje už podobný plynovod. Jeho kapacitu v súčasnosti rozširujú. Takisto konkurenčný plynovod ohlásili aj Ukrajinci s Poliakmi.

"Je otázne, či vôbec tento plynovod potrebujeme. Bolo by potrebné sa koordinovať so susednými štátmi. Podľa môjho názoru tri rovnaké plynovody sú zbytočné, " hovorí Jozef Badida.

Poľsko-slovenský plynovod podporila Európska únia maximálnou pomocou vo výške 50 percent na prípravné štúdie a výkon inžinierskych štúdií. Slovenský Eustream získa z poskytnutej pomoci 2,33 milióna eur a poľská spoločnosť Gaz-System, ktorá koordinuje projekt u našich severných susedov, necelých 2,3 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn