Nová výstavba brzdí rast cien prenájmu kancelárií

Ešte ani nie sú postavené a už sa do ich priestorov sťahujú zamestnanci veľkých spoločností. Taká je situácia na bratislavskom kancelárskom trhu, kde sa pokračuje vo výstavbe veľkých projektov na kľúč.

14.06.2015 07:30
debata (1)

Dokončujú sa hlavne zastavené staršie projekty, ktoré by mohli byť skolaudované na prelome rokov 2016 a 2017. Konečnú sumu za prenájom určuje hlavne lokalita, v ktorej sa budova nachádza.

Podobne ako pri cene bytov, aj v prípade kancelárií platí, že čím ide spoločnosť viac do centra, tým sa výška mesačnej platby zvyšuje. V Starom Meste sa nájom pohybuje na úrovni od 13 do 15 eur za štvorcový meter, kým v Novom Meste a Ružinove to je zvyčajne najviac 13,5 eura za štvorcový meter.

Najnižšie účty môžu mať firmy, ktoré sídlia v okrajových častiach Bratislavy, ako sú napríklad Vajnory. Podľa prieskumu poradenskej spoločnosti v oblasti retailu JLL to vychádza zhruba na 8 až 10 eur za štvorcový meter. Práve vďaka výstavbe nových administratívnych budov sa priemerné nájomné v hlavnom meste medziročne nezvyšovalo.

Ceny za nájom kancelárskych priestorov sú výrazne vyššie u našich susedov. V centre Viedne stojí štvorcový meter v priemere od 16 do 26 eur. Drahšie nájomné je aj v Prahe a Budapešti, ktoré sa začína na sume 20 eur za štvorcový meter.

Celková ponuka moderných kancelárskych plôch v hlavnom meste sa v prvom kvartáli nezmenila a zostala na úrovni 1,54 milióna štvorcových metrov. A tak sa na prvý pohľad môže zdať, že veľké administratívne budovy zívajú prázdnotou. Miera neobsadenosti vzrástla oproti minulému štvrťroku z 11,24 na 12,59 percenta, ktorú svojím odchodom z Polusu zvýšila spoločnosť IBM. No zo širšieho hľadiska sa záujem o prenájom kancelárskych plôch zlepšuje. Súvisieť to môže s expanziou niektorých podnikov, ktoré rozširujú svoje aktivity a zvyšujú počet zamestnancov.

Ďalšie priestory pridala v BBC I Plus aj spoločnosť Henkel. Takmer 70 percent celkovej trhovej aktivity zabezpečili v prvých mesiacoch tohto roka malé a stredné podniky. Zvyšných 30 percent tvorili renegociácie ako v prípade spoločnosti Eset, ktorá obýva poschodia Aupark Tower.

„V Bratislave je v posledných siedmich rokoch priemerná polročná nasýtenosť na úrovni 22–tisíc štvorcových metrov, čo znamená, že plocha obsadených priestorov v hlavnom meste postupne rastie,“ vysvetľuje analytik oddelenia prieskumu trhu JLL Ján Bošácky. Developeri ponúkajú svoje priestory pre medzinárodné spoločnosti, ktoré v nich plánujú mať kancelárie aj vtedy, keď sa stavbárske práce ešte neskončili. Prvé dve budovy komplexu Twin City od spoločnosti HB Reavis prinesú koncom tohto roka na trh zhruba 40–tisíc štvorcových metrov. Už teraz je známe, že v nich bude sídliť aj spoločnosť PwC a zaisťovňa Swiss–Re.

Zmluvu o predprenájme podpísala aj ČSOB, ktorá sa o dva roky presťahuje do zóny Zuckermandel. Nová štvrť pod Bratislavským hradom s rozlohou 20–tisíc štvorcových metrov je dielo developera J&T. Finančná skupina pripravuje v roku 2017 tiež dodávku projektu Panorama Business Center II.

Ďalšie dva administratívne projekty pribudnú od Penta Investment v Ružinove a Staromestská od spoločnosti Cresco. V ponuke bude tiež administratívny blok Stein od firmy Middle Cap.

„Trhu dominovali transakcie zo sféry informačných technológií, ktoré tvorili 38 percent. V sektore financií, bankovníctva a poisťovní sme zaznamenali podiel 15 percent zo všetkých uzavretých transakcií,“ potvrdzuje Oliver Galata, vedúci oddelenia kancelárskych priestorov spoločnosti CBRE Slovensko.

„Dobrou správou je, že na trhu pribúdajú zelené budovy, ktoré sú energeticky efektívnejšie ako zastarané kancelárske priestory. V súčasnej dobe je až 20 z nich držiteľom certifi kátu LEED alebo BREEAM. Šetrnejšie k životnému prostrediu sú aj budovy v štandarde A, ktoré tvoria až 60 percent celkovej ponuky,“ uzatvára realitno–poradenská spoločnosť CBRE.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #prenájom #kancelária