Najrýchlejší európsky vlak majú Taliani, hravo prekročí 300 km/h

Nový taliansky rýchlovlak Frecciarossa 1000, ktorý sa honosí prívlastkom najrýchlejší vlak Európy, začal v nedeľu pravidelnú prevádzku na linke medzi Milánom, Rímom a Neapolom. Zatiaľ sa bude pohybovať rýchlosťou maximálne 300 kilometrov za hodinu, do decembra má dosahovať až 360 kilometrov za hodinu a teoreticky môže jazdiť aj štyristokilometrovou rýchlosťou.

14.06.2015 18:43
Frecciarossa 1000, vlak, Bombardier Foto:
Frecciarossa 1000
debata (12)

Frecciarossa 1000 začala prevádzku so šesticou súprav, ktoré budú zabezpečovať osem spojení denne. Z nich štyri budú zachádzať do Turína a štyri budú končiť v milánskej veľtržnej stanici Rho Fiera kvôli svetovej výstave Expo 2015. Väčšina ich bude na juhu vychádzať z Neapola. V septembri bude pridaných šesť spojov.

Prvá súprava, pomenovaná po slávnom talianskom šprintérovi Pietrovi Menneovi, absolvovala inauguračnú jazdu s cestujúcimi 25. apríla. Na trase z Milána do Ríma sa s ňou zviezol taliansky prezident Sergio Mattarello, niekoľko ministrov a ďalší významní hostia.

Supervlak zvládne prekonať takmer 600-kilometrovú vzdialenosť medzi Milánom a Rímom za dve hodiny a 15 minút, čo je o 45 minút menej ako doterajšie rýchlovlaky. Talianska štátna železničná spoločnosť Trenitalia chce týmito súpravami postupne nahradiť všetky doterajšie rýchlovlaky typu Frecciarossa (Červený šíp). Sľubuje si, že vďaka nim získa zákazníkov leteckej spoločnosti Alitalia.

Od decembra by už talianske dráhy mali mať k dispozícii 22 nových vlakov so šiestimi vagónmi a 455 miestami v štyroch rôznych triedach. Kompletná flotila 50 supervlakov by mala Taliansko križovať od prvých mesiacov roku 2017. Frecciarossa 1000 môže podľa Trenitalie jazdiť na akejkoľvek vysokorýchlostnej trati v Európskej únii.

Nový vlak vyrába kompletne v Taliansku firma AnsaldoBreda, ktorú vlastní spoločnosť Finmeccanica spoločne s kanadskou skupinou Bombardier. Do jeho vývoja a výroby investovali 1,6 miliardy eur.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #vlaky #Frecciarossa 1000