Jahody z poľa chutia najlepšie

Slováci si dožičia ani nie dva kilogramy jahôd do roka. Za nízkou spotrebou je vysoká cena letnej pochúťky, keďže prvé jahody na sklonku mája stoja na trhoviskách až 8 eur.

15.06.2015 06:00
debata (2)

V polovici júna si však možno naoberať kilogram jahôd na plantážach pestovateľov aj po 1,50 až 1,70 eura. A to je už cena, ktorá nakrátko robí jahody ovocím dostupným pre všetky vrstvy obyvateľstva.

Predinulý víkend otvorili svoju jahodovú plantáž verejnosti ovocinári zo spoločnosti Bonifructi v Dunajskej Lužnej. Záujem prekonal všetky očakávania. Na jahodové pole dorazilo okolo dvetisíc ľudí, prevažne Bratislavčanov a obyvateľov neďalekých obcí. Ľudia mali jahody naoberané rýchlejšie, ako ich stíhali obsluhovať pri váhach a pokladniciach.

Pre deti z mesta je oberačka jahôd veľkým... Foto: Jozef Sedlák, Pravda
jahody, Dunajská Lužná Pre deti z mesta je oberačka jahôd veľkým zážitkom.

Poučení náporom zo soboty posilnili ovocinári počty pokladníkov. Dopyt po jahodách neklesá, aj vo všedné dni prichádzajú stovky zberačov túžiacich odísť s plnými debničkami chutných sýtočervených plodov.

Nielen pri kúpe ovocia je pre Slovákov rozhodujúca cena. Ročne ho zjeme v prepočte na hlavu okolo 51 až 53 kilogramov, lekármi odporúčaná dávka je však takmer dvojnásobne vyššia – 97 kilogramov.

Nik z odborníkov nepochybuje, že práve cena limituje spotrebu. A potom celkom určite chuť ovocia. „Dve tretiny jahôd, ktoré skonzumujú slovenskí spotrebitelia, pochádzajú z dovozu,“ vraví Marián Varga, šéf Únie ovocinárov Slovenska. Ľudia sú podľa Vargu často rozčarovaní z chute drahých dovozových jahôd. „Napohľad im nič nechýba, ale chuťovo sú neutrálne. Môže za to predčasný zber, ale aj šľachtenie, ktoré je zamerané na to, aby plody boli pevné, odolné pri transporte a manipulácii,“ vysvetľuje Varga.

Jahody, ktoré si ľudia odtrhnú rovno na poli, sú zrelé, plné slnka, chuťovo a aromaticky výrazné. „Stojí to trochu námahy, ale odmenou je gurmánsky zážitok,“ zhŕňa pocity návštevníkov Jozef Vozár zo spoločnosti Bonifructi.

Vozárov ovocinársky tím premenil „samozber“ na atraktívnu udalosť pre mladé rodiny, ale aj pre náhodných pocestných. Pred vstupom na pole ponúknu ľuďom košíky alebo kartónové debničky, pri platení farebnú brožúru s niekoľkými receptami na spracovanie jahôd – na džem, bublaninu či ovocný nápoj. Založili aj stránku na sociálnej sieti Facebook, na ktorej sa ľudia môžu deliť o svoje zážitky z oberačky a navrhovať pestovateľom, ako zlepšiť organizáciu zberu.

Sami ovocinári tiež pripravili svojim „fanúšikom“ niektoré prekvapenia. Hneď vedľa jahôd vysiali na jar hrach, a tak si „mešťania“ môžu spolu s jahodami naoberať aj krehké strúčiky so sladkým chrumkavým hráškom. Jednou návštevou poľa možno ochutnať dve pochúťky.

„Jahody a hrášok boli kedysi v každej vidieckej záhrade, dnes sú vzácnosťou, preto som vďačná za možnosť zberať s deťmi čerstvé plody priamo na poli,“ hovorí mladá Petržalčanka Petra. Je to pre ne dobrodružstvo a prvý kontakt s pôdou a jej darmi. A pridáva skúsenosť, ktorá prekvapí aj Jozefa Vozára. „Dcéra je alergická na jahody z dovozu, ale čerstvé plody priamo zo záhona jej nerobia problémy,“ doplnila Petra.

„Vysvetlením je možno nižšia spotreba chemických ochranných prípravkov, ale pri plantážovom pestovaní sa jahody bez chemickej ochrany ani na Slovensku nezaobídu. Bezpečné plody sa tak stávajú vecou profesionálne precízneho pestovania,“ myslí si Jozef Vozár.

Skutočne veľkých produktívnych plantáží je na Slovensku stále málo. Dovedna ide o 6 – 7 spoločností, ktoré obhospodarujú jahodoviská na 100 hektároch z celkove ani nie 300 hektárov jahodových plantáží. Kým „bežní“ pestovatelia sa uspokojujú s priemernými hektárovými úrodami okolo 6 – 7 ton jahôd, precízne jahodové hospodárstva dosahujú produkciu 25 – 30 ton z hektára. Pri takejto úrode sa nesmie zanedbať ani najmenší detail. Jahody sa povzbudzujú k skoršiemu dozrievaniu špeciálnymi textíliami, ktoré zlepšujú teplotný komfort a ochranu rastlín pred jarnými mrazíkmi. Samozrejmosťou sú kvapôčkové závlahy, presne dávkovaná výživa a cielená ochrana.

Jahodové know– how šíria poradenské firmy a najrýchlejšie si ho osvojujú mladí ovocinári. Marián Varga dáva do pozornosti bratov Šáliovcov z Tekovskej Breznice. Tí sa rýchlo učia a vyrovnávajú slovenskej špičke, ktorú tvorí tandem Plantex Veselé a Bonifructi Dunajská Lužná, ale aj ovocinári z Ostratíc či Dvorov nad Žitavou. Tam všade prebieha čoraz populárnejší samozber.

Dokedy potrvá, rozhodne počasie. Počas uplynulého víkendu boli vyše 30–stupňové horúčavy. A tie strmhlav urýchľujú dozrievanie jahôd.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dunajská Lužná #jahody