Británia a Írsko chystajú krízové ​​plány pre bankrot Grécka

Vlády Británie a Írska pripravujú krízové ​​plány pre prípad bankrotu Grécka alebo jeho odchodu z eurozóny. Oznámili to v stredu oficiálni predstavitelia a informované zdroje. Pred platobnou neschopnosťou krajiny a jej núteným odchodom z menovej únie varovala už aj grécka centrálna banka.

18.06.2015 07:39
debata (7)

Britská vláda urýchľuje prípravy na možný odchod Grécka z eurozóny, povedal novinárom hovorca premiéra Davida Camerona. „Pokračujeme v práci na zabezpečení zodpovedajúcich plánov a urýchľujeme prípravy s ohľadom na terajšie smerovanie diskusií (o Grécku),“ povedal hovorca podľa agentúry Reuters. Podľa neho sa študuje potenciálny vplyv „Grexitu“ na firmy, finančný sektor a cestovný ruch.

Británia síce nie je súčasťou eurozóny, vzhľadom k veľkosti jej finančného sektora by sa Britov mohli dotknúť prípadné otrasy na trhoch po bankrote Grécka.

V Írsku skúma vládna pracovná skupina všetky možné scenáre a pripravuje krízové ​​plány. Agentúre Bloomberg to povedal zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. Tím však dospel k záveru, že priamy vplyv „Grexitu“ na Írsko bude minimálny.

Írsko a ďalšie okrajové krajiny eurozóny, ktoré sa v minulých rokoch ocitli v dlhovej kríze, zaznamenali v posledných týždňoch v súvislosti s obavami zo štátneho bankrotu Grécka zreteľný nárast výnosov štátnych dlhopisov, čo znamená zvýšenie vládnych nákladov na úvery. Tieto výnosy sú ale z dlhodobejšieho hľadiska stále veľmi nízke.

Grécko sa deň pred štvrtkovým zasadnutím ministrov financií krajín eurozóny nijako nepriblížilo kľúčovej dohode s veriteľmi, ktorá by krajine zaistila ďalšie peniaze zo záchranného programu. Zatiaľ čo eurokomisár Valdis Dombrovskis vyzval grécku vládu, aby prejavila väčšiu politickú vôľu, premiér Alexis Tsipras opäť odmietol škrty v dôchodkoch a ďalšie podmienky veriteľov. Grécka centrálna banka vôbec prvýkrát varovala, že bez dohody hrozí krajine platobná neschopnosť a odchod z eurozóny aj z celej Európskej únie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Írsko #Veľká Británia #eurozóna