Gazprom zdvojnásobí kapacitu plynovodu Nord Stream

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom sa dohodla so svojimi najväčšími európskymi odberateľmi plynu na zdvojnásobení kapacity plynovodu Nord Stream, ktorý privádza plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora.

18.06.2015 16:15
debata (25)

K projektu sa pripojí nemecký energetický koncern E.ON, rakúska OMV a britsko-holandská skupina Shell, oznámil Gazprom.

Plynárenská spoločnosť uviedla, že k dvom terajším vetvám plynovodu by mali pribudnúť ďalšie dve. V konzorciu, ktoré bude mať projekt na starosti, chce ruský štátny podnik vlastniť podiel 51 percent, povedal agentúre Reuters hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov. Dodal, že nové vetvy plynovodu budú mať kapacitu 55 miliárd kubických metrov ročne, teda rovnakú ako dve doterajšie potrubia.

Rozhodnutie prichádza vo chvíli, keď sa Gazprom snaží nájsť nové cesty pre dodávky plynu do Európy, ktoré by obišli konfliktom zasiahnutú Ukrajinu. Gazprom tento rok zahájil prípravy na stavbu plynovodu Turkish Stream do Turecka, odkiaľ by mal ruský plyn prúdiť ďalej do Európy.

„Od spustenia plynovodu Nord Stream Gazprom skúma možnosť rozšírenia tejto exportnej cesty. Teraz chceme spolu s našimi partnermi postúpiť v realizácii tohto projektu,“ uviedol v oznámení Gazpromu jeho šéf Alexej Miller.

Nord Stream bol uvedený do prevádzky v roku 2011 a z Nemecka sú na neho naviazané plynovody do ďalších krajín Európskej únie. Gazprom, ktorý má v Rusku monopol na vývoz plynu prostredníctvom plynovodov, má teraz k Nord Streamu obmedzený prístup, pretože európska legislatíva bráni dodávateľom energie ovládať prepravnú infraštruktúru.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete. Spoločnosť je kľúčovým dodávateľom pre rad európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #Nord Stream