Lagardeová: Grécke referendum bude neplatné, nemá zmysel

Grécke referendum o novom záchrannom pláne veriteľov bude neplatné, keďže v utorok vyprší súčasný program. Vyhlásila to v nedeľu šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

28.06.2015 12:58
debata (44)

Francúzsky premiér Manuel Valls v nedeľu vyhlásil, že usporiadanie referenda je rozhodnutím gréckej vlády a nemožno ho kritizovať. Existuje však vraj reálna hrozba vystúpenie Grécka z eurozóny v prípade, že jeho občania v referende návrhy veriteľov odmietnu.

Euroskupina v sobotu rozhodla o ukončení súčasného záchranného programu pre Grécko k pôvodnému termínu 30. júni, a odmietla tak jeho predĺženie do konania referenda o nových návrhoch veriteľov, teda aspoň do 5. júla. Tým však Grécku hrozí platobná neschopnosť a zároveň nedodržanie splátky doterajších úverov. Podľa niektorých predstaviteľov európskych štátov a veriteľských inštitúcií už konanie referenda stráca zmysel, pretože už nie je o čom rokovať. Grécka vláda navyše občanom odporúča, aby návrhy zamietli.

Lagardeová spravodajskej stanici BBC povedala, že MMF je stále pripravený na rozhovory s Gréckom, ale plánované referendum podľa nej bude neplatné vzhľadom k tomu, že v utorok vyprší platnosť doterajšieho záchranného programu. Šéfka MMF zdôraznila, že Gréci majú hlasovať o návrhoch, ktoré už nie sú na stole. V hre je podľa niektorých aj vystúpenie Grécka z eurozóny.

Lagardeová však tiež vyhlásila, že ak sa Grécko jasne vyjadrí v prospech zotrvania v eurozóne a obnovenie ekonomiky, veritelia by ešte boli ochotní to s Gréckom skúsiť. Podľa Lagardeovej má grécka vláda stále čas na rozmyslenie a prijatie návrhov eurozóny.

Podľa francúzskeho premiéra Vallsa existuje „reálne riziko vystúpenia“ Grécka z eurozóny v prípade odmietnutia návrhov veriteľov v referende. Valls zároveň grécku vládu vyzval k návratu k rokovaciemu sto­lu.

Rokovania nie sú na konci, zdôraznil socialistický šéf francúzskej vlády v rozhovore s francúzskymi médiami. Rozhodnutie gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa vyhlásiť referendum je podľa Vallsa „voľba gréckej vlády a tú nemožno kritizovať“.

Rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling v nedeľu upozornil, že z eurozóny nemožno vystúpiť. Grécko by muselo najskôr požiadať ostatné krajiny o vystúpenie z EÚ a tie by s tým museli súhlasiť. Až potom by Grécko pravdepodobne mohlo opustiť aj eurozónu, vyhlásil Schelling v rozhovore s denníkom Die Presse.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna