Grécka kríza sa preliala na burzy, padajú akcie aj euro

Akciové trhy v eurozóne v pondelok utrpeli najprudší jednodňový pokles od roku 2011. Dole ich stiahla prehlbujúca sa dlhová kríza v Grécku. Index Euro STOXX 50, ktorý sleduje predná akcie v eurozóne, sa prepadol o 4,2 percenta a uzavrel na 3468,9 bodu.

29.06.2015 08:36 , aktualizované: 22:21
MARKETS-JAPAN-STOCKS/ Foto: ,
Ázijské burzy v pondelok zareagovali na vývoj gréckej krízy poklesom. Nasledovali ich európske trhy.
debata (44)

Výpredaj na európskych burzách však podľa agentúry Reuters nedosiahol úrovne signalizujúcej paniku investorov. Od začiatku roka navyše európske akcie vykazujú zhruba desaťpercentný nárast a zostávajú neďaleko sedemročných maxím.

„Dnešná reakcia finančných trhov bola negatívna, nie je tu však poznať panika,“ uviedol analytik Valentijn van Nieuwenhuijzen zo spoločnosti NN Investment Partners. „To signalizuje dôveru investorov, že je stále možné nájsť realizovateľné riešenie a odvrátiť odchod Grécka z eurozóny,“ dodal.

Niektorí investori navyše predpokladajú, že Európska centrálna banka (ECB) v prípade potreby prijme kroky na odvrátenie chaosu na finančných trhoch. „Domnievame sa, že súčasná kríza, nech bude jej výsledok akýkoľvek, pravdepodobne nepoškodí dlhodobejšie vyhliadky európskych akcií,“ uviedli analytici zo spoločnosti Barclays.

Grécko predstavuje len malú časť ekonomiky eurozóny, existujú však obavy, že jeho problémy by sa mohli rozšíriť do ďalších krajín, ako sú Portugalsko a Španielsko. Na poklese akciového trhu sa veľkou mierou podieľali juhoeurópskej finančné ústavy. Trhová hodnota bánk v eurozóne sa znížila o zhruba 30 miliárd eur.

Euro sa po poklese stabilizovalo

Euro v pondelok klesalo k väčšine popredných svetových mien. Výpredaj jednotnej európskej meny vyvolalo prehĺbenie gréckej dlhovej krízy. Kurz eura k americkému doláru sa však po počiatočnom prudkom prepade počas dňa stabilizoval.

Euro sa v reakcii na prehĺbenie gréckej dlhovej krízy prepadlo voči doláru až na 1,0956 USD. Straty ale neskôr zmazalo a po 18:00 SELČ sa obchodovalo na 1,1186 USD so ziskom 0,2 percenta.

Japonský jen, považovaný za bezpečnú investíciu v čase neistoty, pridával k európskej mene zhruba jedno percento na 136,92 JPY. Švajčiarsky frank, ktorý sa teší podobnej povesti, sa vyšplhal až na mesačné maximum 1,0315 CHF. Zrazilo ho ale vyjadrenie švajčiarskej centrálnej banky, ktorá uviedla, že intervenovala v snahe oslabiť domácu menu. Naposledy švajčiarsky frank voči euru spevňoval o 0,5 percenta na 1,0371 CHF.

Obavy okolo Grécka spôsobili, že klesla príťažlivosť eura ako meny na financovanie investičných transakcií, pri ktorých si investori požičiavajú euro a kupujú za neho iné meny s vyššími výnosmi, uviedla podľa agentúry Reuters analytička spoločnosti Rabobank Jane Foleyová.

Podľa nej bolo ale pondelkové obchodovanie usporiadané a panika kvôli euru „úplne chýbala“.

Ceny gréckych dlhopisov klesajú

Výrazne klesajú ceny štátnych dlhopisov Grécka, čo postihlo aj ďalšie krajiny južnej Európy, ktorým sa doteraz „nákaza“ od januárových gréckych volieb viac-menej vyhýbala. Výnosy talianskych, španielskych a portugalských dlhopisov, ktoré určujú vládne úverové náklady, dopoludnia vzrástli o približne 0,20 percentuálneho bodu. Bolo to ale menej, ako sa podľa analytikov pred začatím obchodov čakalo.

Prudko zvýšené riziko bankrotu Grécka vynieslo výnos gréckeho dvojročného dlhopisu, ktorý sa obchoduje na trhu, o 12 percentuálnych bodov vyššie na zhruba 33 percent.

Podľa hlavného európskeho ekonóma americkej banky Goldman Sachs Huwai Pilla trh naďalej v zásade predpokladá, že Grécko zostane v eurozóne, riziko odchodu sa ale zvýšilo.

„Grécko musí zostať v eurozóne, je to ale pre zvyšok Európy to najlepšie? Nie. Najlepšie riešenie je vykopnúť Grécko von,“ povedal Reuters Terry Torrison z monackej maklérskej spoločnosti McLaren Securities.

Ázia tiež pocítila grécku krízu

Akciové burzy v Ázii v pondelok v reakcii na vývoj okolo Grécka tiež výrazne strácali a ich indexy klesli o jedno až tri percentá. Kurz eura od začiatku ázijského devízového obchodovania prudko oslabuje, spevňujú však meny považované za bezpečné investície, ako je švajčiarsky frank a japonský jen.

Grécka finančná kríza sa zdramatizovala po tom, keď sa eurozóna cez víkend rozhodla nepredĺžiť záchranný program pre Grécko po 30. júni a grécky premiér Alexis Tsipras oznámil na 5. júla referendum o záchrannom programe. Grécka vláda rozhodla, že od pondelka budú v krajine zatvorené banky a akciová burza, čo bude trvať pravdepodobne celý týždeň.

Kurz eura sa voči doláru prepadol až pod hranicu 1,10 USD na 1,0955 USD. Neskôr spoločná európska mena mierne oživila a pohybovala sa okolo úrovne 1,1010 USD so stratou asi 1,4 percenta na piatkový záver. Voči jenu euro oslabuje o viac ako dve percentá. Okrem švajčiarskej a japonskej meny silnie v menšej miere aj americký dolár, ktorého index voči košu hlavných mien vystúpil na trojtýždňové maximum.

Index tokijskej burzy Nikkei 225 pred koncom obchodovania oslaboval o 2,5 percenta. Akcie v Južnej Kórei klesajú o zhruba 1,5 percenta a podobné straty zaznamenávajú burzy v Sydney, na Taiwane alebo v Singapure.

Index čínskych akcií v Šanghaji aj napriek prekvapivému víkendovému zníženiu úrokových sadzieb v krajine strácal viac ako tri percentá. Podľa analytikov čínsky trh nereaguje na Grécko, ale pokračuje tretí týždeň v prudkej korekcii predošlého osemmesačného strmého vzostupu. Hongkonský index Hang Seng strácal čiastočne kvôli Číne a čiastočne kvôli Grécku 2,8 percenta.

Niektorí ázijskí analytici sa obávajú, že bankrot Grécka a možnosť odchodu krajiny z eurozóny by mohli narušiť globálny obchod a finančné trhy a oslabiť ekonomický rast v Ázii. Iní ale významnejšie dopady gréckej situácie na globálne trhy nepredpokladajú.

„Grécky bankrot a odchod z eura bude ničivý pre Grécko, ale už nie pre nikoho iného,“ povedal agentúre AP hlavný ekonóm firmy Moody's Analytics Mark Zand. „Situácia okolo Grécka bude finančné trhy vychyľovať z rovnováhy, bude to ale len dočasné,“ dodal.

O viac ako jedno percento v pondelok klesali svetové ceny ropy. Zlato, naopak, vďaka svojmu štatútu bezpečnej investície posilnilo o zhruba pol percenta.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #burza