Grécko nezaplatí MMF splátku dlhu

Grécko nezaplatí MMF splátku dlhu vo výške 1,6 miliardy eur, ktorú malo uhradiť do konca júna. Agentúre Reuters to povedal nemenovaný predstaviteľ gréckej vlády. Neskôr to povedal aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

29.06.2015 23:52
debata (19)

Podľa člena predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Benoîta Coeurého je teraz možné, že Grécko skončí mimo eurozóny, aj keď to nie je to, čo by si banka priala.

„Grécko oznámilo, že MMF nezaplatí. Tým odpadajú akékoľvek budúce platby prostredníctvom MMF,“ povedal Schäuble večer v relácii ARD Brennpunkt.

Šéfka MMF Christine Lagardeová tento mesiac uviedla, že ak Grécko peniaze nezaplatí, bude to znamenať platobnú neschopnosť krajiny.

Atény už 5. júna nezaplatili MMF splátku 300 miliónov eur. Namiesto toho sa v rámci výnimočne používaného pravidlá fondu rozhodli zlúčiť všetky júnové splátky do jednej a zaplatiť až na konci mesiaca.

Ak v referende zvíťazí podpora medzinárodným veriteľom, Coeuré nemá pochybnosti o tom, že eurozóna nájde spôsob, ako sa s Grékmi dohodnúť. Ak podmienky veriteľov budú ale odmietnuté, potom „bude ťažké obnoviť politický dialóg“.

Schäuble v pondelok znovu ostro kritizoval posledné kroky gréckej vlády. „Táto vláda zničila všetku dôveru, a tým vzala existujúcemu programu akýkoľvek zmysel,“ povedal šéf nemeckej štátnej pokladnice. Grécka vláda podľa neho predviedla „neuveriteľné správanie“.

Najvýznamnejšie krajiny Európskej únie naznačili, že rokovania s Gréckom o jeho záchrane pred bankrotom a odchodom z eurozóny možno kedykoľvek obnoviť, čo napriek všetkým výhradám potvrdil aj Schäuble. „Sme naďalej ochotní Grécku a gréckemu ľudu pomôcť,“ uistil.

Aj pondelkový prieskum agentúry Reuters medzi obchodníkmi a ekonómami ukázal, že pravdepodobnosť, že Grécko zmešká splátku dlhu je 90-percentná. Z prieskumu tiež vyplýva, že možnosť odchodu Grécka z eurozóny sa za uplynulý týždeň prudko zvýšila, zostáva však menej ako polovičná. Pravdepodobnosť takzvaného Grexitu stúpla na 45 percent zo 30 percent pred týždňom.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna