Atény MMF nezaplatia, grécke banky vydržia ešte niekoľko dní

Grécko neuhradí dlh Medzinárodnému menovému fondu (MMF). Grécke banky by ešte niekoľko dní po neuhradení splatného dlhu voči fondu mohla Európska centrálna banka (ECB) považovať za solventné, čo by jej umožňovalo zachovať ich jediný zdroj financovania. Povedal to šéf nemeckého Úradu pre bankový dohľad BaFin a člen dozornej rady ECB Felix Hufeld.

30.06.2015 14:19
debata (5)

Grécko neuhradí MMF 1,6 miliardy eur splatných do konca mesiaca, pretože sa nedohodlo s eurozónou na ďalšej finančnej pomoci. Potvrdil to minister financií Janis Varufakis. Po zmeškaní termínu splátky by ECB mala označiť grécke banky za nesolventné a ukončiť ich prístup k svojim peniazom. To by viedlo k krachom bánk a posunulo Grécko bližšie k opusteniu eurozóny.

Hufeldova slová ale naznačujú, že Atény budú mať ešte čas na riešenie a rozhodujúce kroky by ECB mohla urobiť skôr až na budúci týždeň. „Je to otázka dní,“ povedal Hufeld na stretnutí s novinármi na otázku, za ako dlho by ECB vyhlásila grécke banky nesolventné. „Môžeme hodiny diskutovať, či by išlo o dva, tri, štyri alebo päť dní,“ dodal Hufeld podľa agentúry Reuters.

ECB poskytuje gréckym bankám likviditu v rámci programu núdzového financovanie (ELA), ktorého strop cez víkend nechala na úrovni približne 89 miliárd eur. Núdzové financovanie je pre grécke banky jedinú náhradou za odliv vkladov.

Podľa zdrojov Reuters bude chcieť ECB nechať financovania ELA pre Grécko v platnosti minimálne do referenda plánovaného na nedeľu. Grécka vláda v pondelok uzavrela na týždeň banky a obmedzila výber z bankomatov, takže odliv vkladov sa teraz zastavil. Rozhodnutie o vyhlásení bánk za nesolventné musí urobiť dozorná rada ECB. Tá potom poverí Radu guvernérov, aby urobila príslušné kroky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna