Praktické otázky a odpovede o Grécku

Mám úspory v eurách, nemusím sa o ne báť? Ak Gréci zbankrotujú, zložíme sa všetci na ich dlhy? Prečo Gréci koketujú s drachmou, keď spojenie s EÚ a eurom im roky prinášalo vyššiu životnú úroveň?

30.06.2015 16:00
debata (7)

Mám úspory v eurách, nemusím sa o ne báť?
Nie. Slovenské banky prípadný krach Grécka nezasiahne. Otázne je však zhodnotenie úspor v podielových fondoch. O peniaze môžu Slováci prísť, jedine ak by ich mali uložené v gréckych bankách a Grécko by zbankrotovalo.

Mám kúpený zájazd do Grécka, mám ho zrušiť, alebo čo ma na dovolenke čaká?
Ministerstvo zahraničných vecí odporúča pri zájazdoch do Grécka mať pri sebe dostatok hotovosti na pokrytie nákladov celého výletu. Limit pre výber z bankomatov 60 eur denne z jednej karty sa týka len majiteľov domácich kariet. Turistov sa obmedzenie netýka, tí si ešte včera mohli vybrať toľko, koľko im dovoľuje ich banka. Bez problémov tiež prebiehajú platby kreditnými kartami. Banky však budú zatvorené minimálne do 6. júla.

Čo spraví s mojimi úsporami oslabenie eura oproti americkému doláru?
Znehodnotenie eura oproti americkému doláru zasiahne bežných ľudí len v prípade nákupov v USA či krajín s menou nadviazanou na dolár (Turecko, Egypt). Vysoká inflácia v eurozóne zatiaľ nehrozí.

Na trhoch sú značné turbulencie, ako mám tomu prispôsobiť svoje investície?
V najbližších týždňoch bude investovanie do akcií len pre skúsených investorov. Nejasná situácia totiž spôsobuje prudké výkyvy akciových trhov. Z dlhodobého hľadiska by akcie mali rásť pre tlačenie nových eur zo strany Európskej centrálnej banky. No pre bežných ľudí je stále najviac bezpečné uloženie peňazí v banke, prípadne kúpa nehnuteľností. Ľudia na Slovensku si momentálne môžu na strechu nad hlavou požičať za historicky najnižšie úroky. Zároveň sú minimálne úročené aj peniaze uložené v bankách. Všeobecne je naďalej pre ľudí momentálne výhodnejšie požičať si, ako šetriť.

Nehrozí pri nehnuteľnostiach v prípade prepuknutia krízy prudký prepad ich hodnoty?
Investície do nehnuteľností v mestách s nízkou nezamestnanosťou sú naďalej jednou z najlepších možností na uchovanie hodnoty peňazí. Z dôvodu slabej výstavby hlavne vo väčších mestách nemajú ceny nehnuteľností dôvod na prudký prepad ich hodnoty.

Na čo bolo dobré Grécku finančne pomáhať, keď teraz možno aj tak krachne?
V minulosti Európa nebola pripravená na krach Grécka. Nečakaný bankrot by tvrdo zasiahol nemecké banky. Ich krach by bol katastrofou aj pre Slovensko. Znamenalo by to menej zákaziek pre slovenské firmy a ešte väčšiu nezamestnanosť.

V čom je dnes iná situácia oproti roku 2011, keď sme Grékom finančne pomohli?
Európska centrálna banka od začiatku marca 2015 každý mesiac natlačí do ekonomík 19 krajín používajúcich spoločnú menu euro 60 miliárd nových eur. Na trhoch nie je realitná bublina a bankám nehrozia zlyhané úvery, banky sú stabilizované. Finančné domy majú dostatok financií na kupovanie vládnych dlhopisov, úverovanie firiem a ľudí. V roku 2011 by krach Grécka mohol z eurozóny vyhnať aj zadlžené Írsko, Taliansko, Portugalsko, Španielsko či Cyprus. Tí medzitým už skonsolidovali cez úsporné balíčky svoje verejné financie. V roku 2011 mal krach Grécka spôsobiť Slovensku miliardové škody a teraz sa hovorí skôr o stámiliónoch.

Ak Gréci zbankrotujú, zložíme sa všetci na ich dlhy?
Áno, zvyšné krajiny eurozóny aj členovia MMF splatia za Grékov približne 275 miliárd eur. Samotní Slováci za Grékov zaplatia približne 1,5 miliardy eur. Táto suma je už započítaná v celkovom dlhu SR. No reálne splátky zasiahnu slovenský deficit. Čo znamená, že budúce vlády sa budú musieť uskromniť vo svojich výdavkoch alebo zvýšia príjmy štátnej kasy. No väčšie splátky začne Slovensko platiť najskôr v roku 2022 a splátky by sa rozložili na desiatky rokov a ročne by nespôsobili väčšie dosahy.

Prečo Gréci koketujú s drachmou, keď spojenie s EÚ a eurom im roky prinášalo vyššiu životnú úroveň?
Tvrdé šetrenie Grékom prudko znížilo životnú úroveň. Gréci v minulosti tvorili skryté dlhy a žili na dlh. Aby ho splatili, museli si uťahovať opasky, čo sa im ďalej nechce. Grécka vláda ich presviedča, aby ďalší rast daní požadovaný medzinárodnými veriteľmi Gréci odmietli, ale nehovorí im, že následne čaká Grékov drachma a skok v životnej úrovni smerom nadol.

Čo sa stane s gréckou ekonomikou bez eura?
Nová mena drachma sa krátko po svojom zavedení prudko oslabí oproti euru a americkému doláru. Grékom z tohto dôvodu okamžite vystrelia smerom nahor napríklad ceny pohonných hmôt. Drahšie budú aj dovážané automobily, čierna a biela elektronika. Katastrofou bude strata eura pre firmy.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna