Standard & Poor's zrazila rating gréckym bankám

Agentúra Standard & Poor's zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti štyroch popredných gréckych bánk na známku selektívnej platobnej neschopnosti (selective default, SD).

30.06.2015 20:52
debata

Dôvodom je obmedzenie činnosti bánk gréckou vládou a názor agentúry, že bez ďalšej podpory zo strany Európskej únie je pre Grécko do šiestich mesiacov neodvratný bankrot. Doteraz mali National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank Ergasias a Piraeus Bank u agentúry hodnotenie CCC, teda extrémne špekulatívne, uviedol The Wall Street Journal.

S&P dodala, že neočakáva, že by v nadchádzajúcom období prišla podpora od európskych úradov. Horší rating pre grécke banky prichádza deň potom, keď S&P zrazila hodnotenie úverových záväzkov Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma na známku CCC- a dodala, že pravdepodobnosť, že krajina opustí eurozónu, je takmer 50 percent. Výhľad ratingu je negatívny. Znamená to, že sa môže zhoršiť, a dodala, že ak sa podmienky nezmenia, Grécko sa do šiestich mesiacov so svojim komerčným dlhom dostane do platobnej neschopnosti.

V pondelok konkurenčná agentúra Fitch umiestnila z rovnakého dôvodu rating štyroch bánk do kategórie obmedzenej platobnej neschopnosti (restricted default, RD).

Selektívna platobná neschopnosť znamená, že subjekt nesplatil niektoré svoje dlhy podľa pôvodných podmienok, zatiaľ čo iné spláca úplne a včas. Podobné je to aj pri hodnotení RD, ktoré používa Fitch. Znamená to, že subjekt je v omeškaní s plnením svojich záväzkov, ale zatiaľ nevstúpil do konkurzu, nútenej správy, likvidácie či iného formálneho postupu likvidácie a neukončil svoju činnosť.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splatenia úveru správne a včas. Má dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušnému subjektu požičiavať a na podmienky pôžičky. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky. Ak je rating v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú penzijné fondy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Standard & Poor's #bank