Rusko a Ukrajina sa nedohodli o plyne, Kyjevu sa máli zľava

Rusko a Ukrajina sa v utorok nedohodli na dodávkach plynu pre tretí štvrťrok. Oznámil to ukrajinský minister pre energetiku Volodymyr Demčyšyn. Ďalšie trojstranné rokovania medzi Ukrajinou, Ruskom a Európskou úniou sa majú uskutočniť v septembri.

30.06.2015 23:22
debata (47)

Ukrajinská plynárenská skupina Naftogaz prestane od stredy nakupovať plyn od Gazpromu. Nákupy plynu sa obnovia, až sa uzavrú nové podmienky dodávok. Tranzit plynu do Európy cez Ukrajinu by toto rozhodnutie nemalo ovplyvniť.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev v pondelok oznámil, že Rusko ponúkne Ukrajine zľavu na dodávky plynu v treťom štvrťroku 40 dolárov (viac ako 980 Sk) na 1000 metrov kubických. Cena za dodávky by tak mala byť 247 dolárov za 1000 metrov kubických, čo je zhruba rovnako, ako platila Ukrajina doteraz. Až do konca druhého štvrťroka však mala Ukrajina od Ruska zľavu vo výške 100 dolárov za 1000 metrov kubických.

Demčyšyn pred začiatkom utorňajšieho rokovania uviedol, že Ukrajine zľava nestačí. Ruský minister pre energetiku Alexander Novak po stretnutí dodal, že nevidí potrebu poskytnúť Ukrajine vyššiu zľavu ako 40 dolárov.

Zástupca EÚ, komisár pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, po stretnutí uviedol, že obe krajiny sú ďaleko od dohody. Európska komisia sa chystá predložiť návrhy ďalšieho postupu.

Európa kryje asi tretinu svojej spotreby ruským plynom, ktorý je zhruba z polovice prepravovaný cez Ukrajinu. Kvôli cenovým sporom Gazprom zavrel Kyjevu kohútik s plynom v zime 2005–2006 a 2008–2009, čo postihlo aj dodávky európskym odberateľom.

Ruský dodávateľ plynu Gazprom podľa agentúr žiada na tretí štvrťrok od Ukrajiny 287,15 dolára za tisíc metrov kubických plynu, na štvrtý štvrťrok potom 262,5 dolára. Ukrajinci platili v druhom štvrťroku 247,2 dolára za tisíc kubíkov.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina